SERIJAL KULT(NE) LIČNOSTI

Diktator je tvrdio je da je našao lijek za AIDS, ratovao je s vješticama u 21. stoljeću, a kazna za homoseksualce bila je odrubljivanje glave


Daniel Radman
06.01.2019.14:00
Diktator je tvrdio je da je našao lijek za AIDS, ratovao je s vješticama u 21. stoljeću, a kazna za homoseksualce bila je odrubljivanje glave
Getty Images

sažeto

Predsjednik Gambije Yahya Jammeh jedan je od najkontraverznijih državnika novijeg doba


Daniel Radman
06.01.2019.14:00

U srpnju 2017. senegalski i nigerijski vojnici, uz blagoslov Ujedinjenih naroda i Afričke unije, ušli su u Gambiju ne bili natjerali dugodišnjeg diktatora Yahyiju Yammeha da odstupi. Yammeh je upravo izgubio izbore, ali je uz podršku marionetskog parlamenta i putem ustavnog suda pokušao osporiti izborne rezultate kako bi zadržao svoju autokratsku vlast ili, ako ništa, osigurati odstupnicu za siguran bijeg iz zemlje.

To mu je na kraju i uspjelo, svečano je – uz vojne koračnice - ispraćen na avion kojim je otišao u Ekvatorijalnu Gvineju, a pretpostavlja se da je nešto prije istim avionom izvan granica zemlje prebačen i njegov luksuz. Osim toga, s novom vlasti se dogovorio da neće biti procesuiran, pa je – na užas svih koji su trpjeli njegov teror – uspio pobjeći bez ikakve kazne. Jedan od posljednjih poduhvata bio mu je taj da je prije odlaska počistio i državnu blagajnu. Nek se nađe za crne dane.

Getty Images

Jammeh je bio jedan od osebujnijih diktatora 21. stoljeća. Prije kojih 40-50 godina bio bi tek jedan u nizu suludih afričkih vlastodržaca koji su u postkolonijalnoj fazi dominirali ovim kontinentom, a u novom vremenu našao se prvi samom vrhu najkontroverznijih. Na vlast je došao državnim udarom 1994. godine, kao 29-godišnjak i bivši pripadnik vojske, žandarmerije i predsjedničkog osiguranja. Zanimljivo, kao i njegovi suradnici, bio je niži časnik, no nedostatak većeg političkog zaleđa i moći nije ih spriječio u ambicioznim namjerama.

Inače, Gambija je najmanja afrička država (ne računajući one otočke), ima nešto manje od dva milijuna stanovnika i posve neobičan oblik i poziciju na karti. Država je zapravo područje uz rijeku Gambiju na teritoriju Senegala koji je okružuje s tri strane, a na četvrtoj izlazi na Atlantski ocean. Jammeh je intervenirao upravo zbog prevelikog približavanja stare vlasti sa Senegalom, s kojim je njegova država činila uniju nazvanu Senegambija.

Kad su srušili staru vlast, Jammeh je imenovanom predsjednikom Privremenog vladajućeg vijeća oružanih snaga, a njegovo obećanje je glasilo – kako i sam naziv tijela govori - da će državom vladati dok se ne uspostavi politička stabilizacija. To se prolongiralo na razdoblje od iduće dvije godine, kada je raspisao sve samo ne slobodne izbore za predsjednika i potvrdio moć. Osim zastrašivanja birača, zabranio je političku aktivnost najopasnijih rivala, pa je prokrčio put i za pobjedu na parlamentarnim izborima njegovog novoosnovanog 'Saveza za patriotsko preusmjeravanje i izgradnju'. Jammeh je, za razliku od dobrog dijela diktatora, barem održavao demokratski privid, izbore je održavao svakih svakih pet godina, i na kraju ga je taj višak samopouzdanja skupo stajao. Jednostavno, uz sve prokušane metode nije vjerovao da može izgubiti.

Profimedia

Osim zabranjivanja političkih stranaka, vlast je držao i snažnom represijom prema medijima. Na gotovo sve relevantne stavio je svoju 'šapu', a pritvaranje i nestajanja novinara, kao i svih drugih koji su javno kritizirali njegov režim, bila je sasvim uobičajena pojava. Pri tome se nije koristio samo legalnim kanalima, koje su mu ionako bile na raspolaganju, već je i vanistitucionalnim metodama. To je bio – osim onog financijskog dijela – i glavni razlog zbog kojeg je od novih vlasti i zatražio 'oprost' od mogućih progona.

No, osim političkog nasilja, nosit će i odgovornost za smrt oboljelih od AIDS-a jer je u jednom trenutku – bilo je to 2007. godine - sablaznio svjetsku javnost priopćenjem da je pronašao lijek za ovu bolest, i to na temelju tradicionalne herbalne medicine njegovog kraja. Kako mu se u njegovoj zemlji nitko nije htio usprotiviti, oboljeli su se morali liječiti njegovim metodama, a procjene govore da je zbog posljedica njegovog nadriliječnistva umrlo oko 9000 ljudi. Naime, predsjednik je – da bi dokazao da je baš njegova terapija uspješna – zabranio korištenje 'zapadnih lijekova', a još je bahato tvrdio da će se zbog njegovog izuma obogatiti cijela zemlja.

Profimedia

Dvije godine poslije proslavio se novim suludim potezom. Za smrt njegove tetke okrivio je magijsko djelovanje lokalnog stanovništva, pa je svoju vojsku poslao u ruralne dijelove zemlje gdje je započeo, kolokvijalno rečeno, 'lov na vještice'. Kako su otkrili zapadni mediji, 'lov na vještice' je provođen u manjim razmjerima i prethodnih godina, a te je došao do vrhunca. Neke je vojska odvela i nikad se više nisu vratili, navodno je riječ o 1000 osoba, druge su pak tjerali da piju halucinogenu tekućinu pod čijim su utjecajem priznavali sve ono za što ih je predsjednik teretio.

Među najvećim žrtvama režima našle su se i seksualne manjine. Kao gorljivi vjernik - 2015. je Gambiju proglasio 'islamskom republikom' – zagovarao je netrpeljivost prema LGBT-osobama, a svijet je šokirao izjavom da želi 'stroži zakon od onog iranskog' : najavio je da će svakom gayu ili lezbijki koju otkrije odrubiti glavu, a borbu protiv homoseksualnosti usporedio je s borbom protiv komaraca koji prenose malariju.

Profimedia

Njemu je, s druge strane, bilo potpuno prihvatljivo da oženi 18-godišnju kćerku gambijskog veleposlanika u Saudijskog Arabiji, no u tom se slučaju pokazalo da mu je moć u državi veća nego u kući. Njegova supruga (inače, i ona je bila druga, s prvom nije mogao imati djece) je poludjela kad je čula za odluku predsjednika, pa ga je demonstrativno napustila i pobjegla u New York dok nije 'otpustio' novu partnericu.

Inače, Jammeh je zadnji put viđen lani na jednoj farmi u Ekvatorijalnoj Gvineji, gdje očito uživa na temelju starih zaliha. Njegova imovina u većini je zemalja zamrznuta, no kako je ondje na vlasti 'kolega po diktaturi' ne treba sumnjati da ima razumijevanja za Jammeha i porijeklo njegovog novca.

kult(ne) ličnosti

Gambija

Yahya Jammeh

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter