PROPAST ILI BUDUĆNOST LJUDSKE RASE?

'Naši mozgovi će 2029. biti spojeni na računala'


Juraj Filipović
20.03.2017.15:30
'Naši mozgovi će 2029. biti spojeni na računala'
Reuters

sažeto

Direktor razvoja u Googleu vjeruje da će se za nešto više od deset godina umjetna inteligencija prijeći čovjekov intelektualni kapacitet


Juraj Filipović
20.03.2017.15:30

Toliko očekivani vrhunac tehnološke ekspanzije koji bi trebao biti prvi korak u sklopu najmodernije revolucije uslijedit će 2029. godine. Tako barem kaže direktor razvoja iz tvrtke Google.

Roboti će zamijeniti ljude

Ray Kurzweil je inače futurist koji je svoje ime izgradio upravo po točnim predviđanjima u smislu tehnoloških dostignuća. On je u jednom intervjuu podijelio svoja razmišljanja o tome što čeka ljude i robote narednih godina i kako će to utjecati na cjelokupno čovječanstvo, prenosi The Independent.

On vjeruje da će se ostvariti tzv. tehnološka singularnost – trenutak kada će umjetna inteligencija prijeći čovjekov intelektualni kapacitet.

Međutim, mnogi vjeruju da će razvoj robotike i umjetne inteligencije vremenom upropastiti ljudsku rasu, budući da će strojevi biti sve napredniji i neovisniji, a upravo će ih čovjek takvima osmisliti i stvoriti.

Skeptici predviđaju da će roboti zamijeniti ljude na mnogim radnim mjestima, ali da bi mogli i preuzeti kontrolu nad društvenim procesima u narednih stotinjak godina.

Računala će ljude učiniti privlačnijima

Tome u prilog ide i izjava direktora Kurzweila.

"Do 2029. računala će imati ljudsku razinu inteligencije, a danas to nije neizgledan scenarij, to je realan proces koji se sve više ubrzava".

Za razliku od brojnih stručnjaka, znanstvenika i aktivista gospodin Kurzweil nije zabrinut oko razvoja umjetne inteligencije.

On, naime, tvrdi da će nas strojevi poboljšati, pa čak i pomoći da postanemo bolji ljudi.

Reuters

"Oni možda još nisu dio našeg tijela, ali za petnaestak godina oni će biti povezani s našim mozgovima i razmišljanjem, što će nas činiti duhovitijima, privlačnijima i pametnijima. Pogledajte samo kako su ljudi ovisni o internetu i svojim mobitelima, logično je da je sljedeći korak spajanje ljudskog mozga i tehnologije za brz užitak i usklađivanje korisničkih potreba".

Dodao je da živimo u kibernetičkom društvu i da će ljudski mozgovi doslovno biti spojeni sa strojevima i računalima, koji će tada, već daleko biti napredniji od samog čovjeka.

Dodajmo da je čak i Elon Musk poznati poduzetnik i direktor u Tesla Motorsu rekao da bi umjetna inteligencija kod robota mogla učiniti ljude beskorisnima na svijetu.

technomad

tehnologija

google

roboti

budućnost

ljudska rasa

Ray Kurzweil

Podijeli članak