treniraju ih rusi

Dodik dobiva 2.500 novih automatskih pušaka iz Srbije, raste strah od novog rata u regiji


Ružica Matić
13.02.2018.10:35
Dodik dobiva 2.500 novih automatskih pušaka iz Srbije, raste strah od novog rata u regiji
Reuters

sažeto

Vijest o kupovini nove količine oružja zabrinjavajuća je s obzirom na situaciju u regiji


Ružica Matić
13.02.2018.10:35

U Republiku Srpsku u ožujku treba stići 2.500 automatskih pušaka iz Srbije, a pošiljka dolazi par tjedana prije otvaranja novog vojnog centra za obuku u kojem će važnu ulogu imati savjetnici iz Rusije. Vijest o kupovini nove količine oružja zabrinjavajuća je s obzirom na situaciju u regiji, piše Guardian.

Republika Srpska nabavlja oružje u trenutku kada je stabilnost Bosne i Hercegovine nakon dugo vremena postala upitna, analizira ugledni list. Rat u BiH okončan je prije 22 godine Daytonskim sporazumom koji je zemlju podijelio na dva entiteta, srpski i muslimansko-hrvatski. Sporazum je zaustavio ubijanje, no rezultat je država u kojoj nacionalne stranke čvrsto drže vlast na svojim područjima, korupcija  vlada posvuda, a zemlja službeno ima najveću stopu nezaposlenosti mladih u svijetu.

Europska komisija ovog je mjeseca otkrila novu strategiju ulaska BiH u EU koja se temelji na zaslugama, no nejasno je kako bi Bosna i Hercegovina mogla nadići tako duboke strukturalne probleme.

Srpski aktivisti civilnog društva, središnja bosanska vlada u Sarajevu i zapadni diplomati smatraju da će srpski čelnik i separatist, Milorad Dodik, formirati novu teško naoružanu policijsku jedinicu kako bi učvrstio svoju poziciju i zastrašio protivnike uoči izbora, koji će biti u listopadu. U dugoročnoj perspektivi, boje se da će Dodik tu novu silu iskoristiti u cilju odcjepljenja, što bi moglo izazvati novi rat u regiji.  

Reuters

Rusija, koja Dodika vidi kao glavnog borca protiv ulaska Bosne i Hercegovine u NATO, daje snažnu podršku srpskom separatizmu. Od 2014. godine Dodik se najmanje šest puta sastao s Vladimirom Putinom, piše Guardian.

Milorad Dodik je nabavku oružja pripisao 'borbi protiv terorizma'.

„To je potpuno legalan potez i ja nemam što skrivati. Dvadeset godina nismo imali pravo naoružati svoju policiju. Sad imamo to pravo, pa smo to i učinili“, izjavio je Dodik, koji održava iznimno dobre odnose sa Noćnim vukovima, ruskom motociklističkom skupinom koja broji oko 9.000 članova u više država i koja je pod američkim sankcijama zbog paravojnog djelovanja u Ukrajini. Na ulicama Banja Luke su se prije dvije godine pojavili pripadnici paravojne skupine Srpska čast koje su trenirali Rusi.

Diplomati u Sarajevu izvijestili su kako je i federalna policija nabavila nekoliko stotina komada oružja dugih cijevi, ali da policajci po kantonima nose samo pištolje.

„Policija u mojoj zemlji ima na raspolaganju 400 pušaka na području cijele države. To nije oružje koje je normalnoj policiji potrebno“, upozorio je Austrijanac Valentin Inzko, predstavnik međunarodne zajednice u BiH.

Rusija

Srbija

Vladimir Putin

Bosna i Hercegovina

oružje

Milorad Dodik

regija

automatske puške

paravojne skupine

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter