TEŠKE OPTUŽBE UGLEDNOG KIRURGA

'Dok liječnici zbog malih plaća bježe iz Hrvatske, šef Liječničke komore zarađuje 40.000 kuna mjesečno'


Tomislav Kukec
09.11.2018.21:00
'Dok liječnici zbog malih plaća bježe iz Hrvatske, šef Liječničke komore zarađuje 40.000 kuna mjesečno'
Boris Kovačev / Cropix

sažeto

Splitski liječnik dr. Hrvoje Tomasović optužuje vodstvo HLK-a za nemar prema liječnicima te nebrigu o stvarnim problemima, a da za to pritom uzimaju ekstremno visoke naknade


Tomislav Kukec
09.11.2018.21:00

Dok vrhunski liječnici odlaze iz Hrvatske jer u domovini ne mogu ostvariti uvjete ni približne onima u inozemstvu, a često čak ni zaraditi samo za normalan život, vrhuška na čelu Hrvatske liječničke komore isplaćuje si basnoslovne naknade, zbog kojih pojedinci na račun dobivaju i do 40 tisuća kuna mjesečno. 

Tvrdi to poznati splitski kirurg dr. Hrvoje Tomasović, koji kaže da će se odljev liječnika nastaviti potraje li takva situacija. 

Na sat vremena vožnje četiri puta veća plaća

"U Hrvatskoj nema ni jednog mladog liječnika koji ne razmišlja o odlasku. Naprosto nas neće imati tko liječiti. Evo, sad se već i ja pribojavam tko će mene liječiti kad budem star i bolestan, jer i doktori pobolijevaju. To je nacionalni problem kojeg ignoriramo", rekao je Tomasović za 100posto.

Jadran Babić / Cropix

Veliku odgovornost za takvu situaciju splitski kirurg, koji je prošle godine dobio nagradu Najdoktor po izboru pacijenata, vidi u radu Hrvatske liječničke komore, strukovne organizacije koja bi se trebala baviti unaprjeđenjem statusa liječnika. 

"Mladi liječnik, specijalist kirurgije, može zaraditi oko 7.500 kuna, a uz sva dežurstva i naknade za prekovremeni rad može maksimalno dobiti 12.500 kuna. U inozemstvu je to mnogo više. Primjerice, satnica kirurga u Sloveniji je 50 eura, a Hrvatskoj samo 9 eura. Zato njima liječnici ne odlaze. Kirurg iz Hrvatske može otići u Sloveniju, dakle praktički u susjedstvo, i tamo dobiti puno veću plaću nego ovdje. Zašto bi ostao? - pita dr. Tomasović dodajući da se Komora nikad nije pozabavila definiranjem minimalne satnice liječnika, "što rade sve komore na svijetu osim u Hrvatskoj".

Moguće nepravilnosti?

Ističe kako se aktualno vodstvo HLK-a ne bavi ovim problemima, već potpuno minornim stvarima, a dobar dio energije potroše i na osmišljavanje vlastite naknade. Početkom godine, naime, s čela Komore smijenjen je dr. Trpimir Goluža, čija je karijera kao predsjednika Komore kratko trajala jer su se, prema informacijama iz tabora njegovih protivnika, otkrile brojne financijske malverzacije i moguće nepravilnosti u radu.

Nakon Goluže Komoru je preuzeo njezin dotadašnji prvi dopredsjednik, dr. Krešimir Luetić, koji strukovnu organizaciju već mjesecima vodi kao vršitelj dužnosti. Izbori se ne raspisuju niti se saziva redovna godišnja skupština na kojoj bi se moglo podnijeti godišnje izvješće i pokrenuti proces izbora novog predsjednika.

Tonči Plazibat / Cropix

'To nije istina, ali tajna je koliko zarađujemo' 

"U međuvremenu, dr. Luetić, inače liječnik u zagrebačkoj bolnici Sveti Duh, kada zbroji rad u bolnici i sve naknade koje prima, zarađuje i do 40 tisuća kuna mjesečno. Visoke naknade isplaćuju si i drugi dužnosnici HLK-a i to iz novca kojeg svakog mjeseca, po 125 kuna, izdvajaju svi hrvatski liječnici", tvrdi dr. Tomasović. 

Njegove tvrdnje pokušali smo provjeriti kod v.d. predsjednika Komore dr. Krešimira Luetića, no rečeno nam je da je iznimno zauzet. Umjesto njega na Tomasoviće je prozivke odgovorila glasnogovornica Smilja Škugor. U Komori su iznenađeni njegovim riječima.

"Možemo samo reći da iznosi primanja v.d. predsjednika Luetića nisu ni približno točno navedeni. Radi se o naknadi, a ne plaći. Kolika je ta naknada, ne možemo otkriti jer je to tajna prema Zakonu o radu", rekla je Škugor za 100posto. 

Profimedia

Neslužbeno se doznaje kako u Komori Tomasovićeve riječi doživljavaju kao pokušaj političke borbe, jer se i sam želi kandidirati za mjesto predsjednika Komore, pa im ne pridaju mnogo pozornosti. Ne namjeravaju ga tužiti, doznajemo. Ističu i kako su naknade propisane aktom iz 2014. godine.

Sam Tomasović, pak, najavljuje bespoštednu borbu. Tvrdi da ima dokumente i druge dokaze za nezakonito poslovanje i brojne druge nepravilnosti unutar Komore, koje će uskoro podastrijeti javnosti.

liječnici

medicina

Hrvatska liječnička komora

Hrvoje Tomasović

HLK

Krešimir Luetić

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter