100posto komentar

Dragi političari, svoje laži još možete prodavati samo maloj djeci. Ona malo veća već su vas 'provalila'


Ružica Matić
05.06.2018.19:00
Dragi političari, svoje laži još možete prodavati samo maloj djeci. Ona malo veća već su vas 'provalila'
Cropix

sažeto

Samo 19,9 posto srednjoškolaca smatra kako Hrvatsku čeka pozitivna budućnost, što je zaista poražavajuće


Ružica Matić
05.06.2018.19:00

Na mladima svijet ostaje, to znamo, a Hrvatskoj se, izgleda, stvarno loše piše. Institut za društvena istraživanja proveo je anketu  u 59 srednjih škola iz cijele Hrvatske koja je pokazala da gotovo polovica mladih svoju budućnost vidi izvan Hrvatske.

Anketa je rađena u svim hrvatskim regijama i u svim tipovima škola – strukovne, gimnazije, prirodoslovne – a postotak tinejdžera koji namjeravaju čim prije iseliti raste s njihovim školskim uspjehom i kvalitetom škole koju pohađaju. Dakle, neće otići svi, otići će najbolji među njima. No, čak ni to nije ono što nas treba najviše zabrinuti kod rezultata ovog istraživanja, istraživanja u kojem je sudjelovalo čak 13.300 učenika.

Pokazalo se kako srednjoškolci vjeruju u obrazovanje i smatraju da je diploma potrebna za dobar posao. Ogromna većina ih želi studirati – u gimnazijama 97,4 posto, u strukovnim školama tri četvrtine. Ali nisu slijepi: gotovo dvije trećine odgovorilo je da su za upis na fakultet veze i poznanstva važnije od učenja. 

Nikola Vilic / CROPIX

Pitali su ih i kakvu budućnost očekuju u sljedećih 20 godina za sebe, za Europu i za Hrvatsku. Ispalo je da su hrvatski tinejdžeri vrlo optimistični su po pitanju vlastite budućnosti – samo 2,3 posto je vidi kao negativnu, nasuprot lavini od 86,5 posto njihovih vršnjaka koji očekuju da bude pozitivna.

I za Europu uglavnom očekuju bolje dane. Da će joj budućnost biti pozitivna smatra gotovo polovica ispitanih, a negativnu budućnost starog kontinenta očekuje 13,4 posto hrvatskih tinejdžera.

Sasvim je druga situacija kad se radi o Hrvatskoj. Najveći broj 'onih na kojima svijet ostaje', njih 43,9 posto, smatra da Hrvatsku ne čeka ništa dobro, a još 36,2 posto očekuju neku 'srednju žalost', budućnost koja nije ni pozitivna ni negativna. Samo 19,9 posto srednjoškolaca reklo je kako Hrvatsku čeka pozitivna budućnost, što je zaista poražavajuće.

Zašto? Jer u mladim ljudima obično ima više optimizma nego u starijima, život ih (uglavnom) još nije stigao išamarati i učiniti ih umornim i ciničnim 'realistima'. U toj dobi još se nose ružičaste naočale, još se vjeruje da je svijet tvoje igralište. Očito ih nose i naši srednjoškolci, što dokazuje ogroman postotak onih koji smatraju da ih u budućnosti čekaju lijepe stvari.

Profimedia

No, čak ni ružičaste naočale, očito, ne mogu uljepšati budućnost Hrvatske. Znaju to vrapci na granama, znaju to, eto, i klinci u školskim klupama.

Rezultati jednog od najvećih istraživanja ikad provedenih u Hrvatskoj mogli bi i u onih par optimista, koji su još ostali u državi, ubili svaku nadu da će nam u doglednoj budućnosti biti bolje, u što nas i dalje vole uvjeravati političari, a osobito kad se spremaju za izbore.

Sad je jasno: to još može biti samo priča za malu djecu, ona malo veća su je već 'provalila'.

100posto komentar

anketa

obrazovanje

srednjoškolci

odlazak iz Hrvatske

iseljavanje mladih

Institut za društvena istraživanja

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter