video: prisilno slijetanje u more

Drogirani oteli avion 'naoružani' papirnatom vrećicom i bocom alkohola, stradalo 125 putnika


Vid Barić
23.11.2017.18:35
Drogirani oteli avion 'naoružani' papirnatom vrećicom i bocom alkohola, stradalo 125 putnika

sažeto

Prije točno 21 godinu otmičari su skrivili smrt 125 putnika na letu 961 Ethiopian Airlinesa, a tragično slijetanje u more snimljeno je kamerom


Vid Barić
23.11.2017.18:35

Let 961 Ethiopian Airlinesa nalazio se na današnji dan 1996. godine na putu od glavnoga etiopijskog grada Adis Abebe prema Obali Bjelokosti. Nakon svega 20 minuta provedenih u zraku, u pilotsku kabinu su upala tri muškarca, Etiopljana te su zatražili da se let preusmjeri prema Australiji. Jasno, u avionu nije bilo dovoljno goriva za toliki put. Unatoč pokušajima pilota da razuvjere otmičare i nagovore ih na među-stajalište kako bi natočili gorivo, navodno nadrogirani otmičari nisu bili spremni na kompromis.

Htjeli su se pod svaku cijenu domoći Australije, gdje su imali plan zatražiti politički azil. Pilotu Leulu Abateu i kopilotu Yonasu Mekuriji prijetili su kako će raznijeti avion bombom ukoliko ne ispune njihove zahtjeve, a na isti su način prijetili i putnicima.

Istraga je ustanovila kako uopće nisu imali bombe - prijetili su papirnatom vrećicom unutar koje je bila boca s alkoholom. Obojicu pilota su uspjeli uvjeriti kako je u avionu zapravo 11 otmičara, a ne samo njih trojica. Preživjeli svjedoci su napadače redom opisivali kao neiskusne i psihološki nestabilne.

Zrakoplov je na koncu bez goriva ostao iznad Komorskih otoka. Piloti su pokušali prisilno sletjeti u more, ali tragedija se nije mogla izbjeći – od 175 putnika preživjelo ih je samo 50.

Prisilno slijetanje (eng. crash landing) Leta 961 slučajno je snimio turist na Komorskim otocima, a ova je snimka do danas ostala jedna od rijetkih na kojima se može vidjeti pokušaj slijetanja ovako velikog aviona na vodu:

Bilo je još i uspješnijih slijetanja aviona na vodu, izdvojili smo najvažnije:

Pan Am Flight 845/26

U ožujku 1955. godine, Boeing 377 Stratocruiser s 18 putnika i pet članova posade na putu iz Portlanda u Honolulu je bio prisiljen sletjeti u more nakon što je došlo do problema s jednim od motora. Avion je izgubio kontrolu i pilot nije imao mnogo izbora nego pokušati sletjeti u Pacifik. Srećom, po uspješnom slijetanju je avion ostao plutati dovoljno vremena da putnike spasi brod američkih marinaca. Živote su izgubila četiri putnika koja su stradala prilikom samog slijetanja.

Pan Am Flight 6

Nakon što su mu otkazala dva od četiri motora, još jedan avion Pan Am-a morao je prisilno sletjeti u Pacifik. Dogodilo se to 16.10. 1956. godine, a preživjeli su svi u avionu – 24 putnika i 7 članova posade. Po slijetanju u ocean, ukrcali su se u čamce za spašavanje gdje su sačekali brod američke obalne straže koji ih je spasio. Ovaj je slučaj poslužio kao predložak za film „Crash landing“ iz 1958. godine s Nancy Reagan u glavnoj ulozi.

Northwest Flight 293

U listopadu 1962. godine putnici koji su poletjeli s aerodroma na Aljasci preživjeli su još jedno opasno prisilno slijetanje u vodu, i to, opet, zbog otkazivanja motora. Svih 95 putnika i 7 članova posade sletjelo je avionom u more bez većih tjelesnih povreda, a avion je plutao čitavih 25 minuta. To je bilo dovoljno da se svi putnici ukrcaju u čamce za spašavanje i sačekaju pomoć.

Japan Air Lines Flight 2

U ovom slučaju radi se o grešci pilota. Let iz Tokyja u San Francisco je završio na zimu 1968. godine u zaljevu pred samim gradom. Pilot je nije ni znao u što se upušta sve do samoga slijetanja -  zbog strašne magle počeo se prerano spuštati, da bi naposljetku sletio u zaljev, dvije i pol milje prije aerodroma i same staze. Nitko od 96 putnika i 11 članova posade nije bio ozlijeđen. Zanimljivo, avion je poslije incidenta restauriran i ponovno je poletio.

US Airways Flight 5050

Avion megapopularnog kapetana Sullyja koji je uspješno sletio u rijeku Hudson nije prvi koji je morao prisilno sletjeti u vodu nakon polijetanja s Laguardia aerodroma u New Yorku. Naime, 20.09.1989. godine US Air 737-400 s 57 putnika i šest članova posade sletio je u East River vrlo skoro nakon polijetanja. Dvoje ljudi je poginulo dok je dvoje bilo kritično ozlijeđeno. Avion nije bio posve pripremljen za slijetanje na vodu i nije imao veste za spašavanje. Inače, piloti ovog aviona, za razliku od pilota Sullyja, nisu ispali heroji. Ostali su bez licence za letenje budući da su se „izgubili“ na 36 sati nakon nesreće te stoga nikad nisu mogli biti testirani na droge i alkohol.

US Airways Flight 1549

Prošlo je čak osam godina od najpoznatijeg slučaja slijetanja aviona na vodu – „Čuda na rijeci Hudson“ – nesreće koja je proslavila kapetana Chesley "Sully" Sullenbergera III i prvog časnika  Jeffa Skilesa koji su herojskim potezima spasili sve putnike i članove posade. Dogodilo se to 15.01.2009. godine, a piloti su uspjeli Airbus A319 dovesti do sigurnog prizemljenja nakon što su prestala raditi oba motora. Prema nekim izvješćima pad je uzrokovalo jato ptica od kojih su dvije uletjele u motor Airbusa nekoliko minuta nakon polijetanja.

Zrakoplov je letio na liniji 1549 iz zračne luke LaGuardia u New Yorku prema Charlotteu u Sjevernoj Carolini. U trenutku nesreće u njemu je bilo 145 putnika i pet članova posade. Tridesetak njih u strahu je iskočilo u ledenu vodu rijeke čim su otvorena vrata aviona.

avion

Australija

otmica

prisilno slijetanje

Podijeli članak