TKO JE LI KEQIANG

Drugi najmoćniji čovjek Kine dolazi u Hrvatsku. Ima reputaciju prijateljskog političara, a u dokumentima Wikileaksa spominje se da je dobro informiran


Matej Devčić
09.04.2019.09:25
Drugi najmoćniji čovjek Kine dolazi u Hrvatsku. Ima reputaciju prijateljskog političara, a u dokumentima Wikileaksa spominje se da je dobro informiran
REUTERS/Virginia Mayo

sažeto

Kineski premijer u Hrvatskoj će sudjelovati na summitu Kine i šefova i država 16 zemalja srednje i istočne Europ


Matej Devčić
09.04.2019.09:25

Drugi najmoćniji čovjek Kine premijer Li Keqiang danas stiže u Hrvatsku s više od 500 članova izaslanstva. Kineski premijer će posjet početi susretom s premijerom Andrejom Plenkovićem, predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem te predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović.

Nakon Zagreba, kineski premijer odlazi na jug Hrvatske gdje će obići gradilište Pelješkog mosta na kojem radi kineska državna kompanija China Road and Bridge Corporation, a zatim odlazi u Dubrovnik u kojem se održava summit Kine i šefova i država 16 zemalja srednje i istočne Europe, te poslovni forum.

Zbog njegovog dolaska tijekom današnjeg dana i srijede u Zagrebu će povremeno biti na snazi izmijenjeni prometni režim, a očekuju se kratkotrajni zastoji i zaustavljanje prometa, što će utjecati na linije koje prometuju užim gradskim središtem, dok će za sigurnost kineske delegacije biti zaduženo između 600 i 800 policijskih službenika. 

REUTERS/Jason Lee/File Photo

Iz sigurnosnih razloga, a prema nalogu policije, za vrijeme stajanja vozila u zastoju izvan stajališta, putnici neće moći napuštati vozila, napominju iz ZET-a.

Tijekom osamdesetih ušao u vrh mladeži partije

Li Keqiang je rođen 1955. godine u obitelji lokalnog službenika u provinciji Anhui. Prema pisanju BBC-a, Keqiang navodno u tinejdžerskoj dobi nije pristao na nagovaranje svog oca da postane vođa lokalnog ogranka komunističke partije, te je umjesto toga upisao pravo na Sveučilištu u Pekingu.

Stranci se pridružuje 1976. godine, a dvije godine kasnije postao je predsjednik sveučilišne studentske federacije, a tu funkciju obnašao je do 1982. godine.

Keqiang je tijekom osamdesetih ušao u vrh mladeži partije te je izabran za zamjenika tajnika stranke u provinciji Henan 1998., a tajnik stranke u provinciji Liaoning bio je 2004. godine.

Nagađalo se da će postati predsjednikom države

Keqiang je bio najmlađi guverner jedne kineske provincije kada su ga tražili da vodi provinciju Henan (1999. do 2003.). No, nekoliko događaja kao što su širenje HIV-a putem zaražene krvi u bolnicama i serije većih požara na tom području, priskrbili su mu reputaciju nekoga tko nema sreće.

Pedja Milosavljevic/CROPIX

To vrlo brzo promijenilo nakon što se okrenuo poticanju ekonomije provincije i revitalizaciji industrije. Obzirom na to da je Keqiangova karijera bila vezana karijernim putem tadašnjeg predsjednika Hu Jintaoa, nagađalo se da će ga naslijediti, no to se nije dogodilo.

Kineski premijer ima reputaciju "prijateljskog političara", a prema nekim analitičarima, njegovo razumijevanje ekonomije je ono što Kina treba.

Spominje se u dokumentima Wikileaksa

Keiqnga se smatra pasivnim vođom, a prema tvrdnjama istraživača sa Azijskog instituta u Singapuru Bo Zhiyue kineski premijer je puno oprezniji u svojim istupima za razliku od kineskog predsjednika Xi Jipinga.

Naime, kineski premijer spominje se i u dokumentima koje je objavio Wikileaks. U objavljenom pismu jednog američkog diplomata iz 2007. pisalo je da je Li "angažiran i dobro informiran".

U privatnom razgovoru s američkim ambasadorom 2007. nazvao je kineske ekonomiste "nepouzdanima" te upozorio da je korupcija najveći uzrok negodovanja javnosti.

Zagreb

Hrvatska

Dubrovnik

posjet

Li Keqiang

Kineski premijer

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter