MINISTARSTVO GA ZABRANILO

Provjerite jeste li kupili Star Wars set za doručak opasan za zdravlje


Ružica Matić
20.03.2017.19:45
Provjerite jeste li kupili Star Wars set za doručak opasan za zdravlje
Neil Hall/REUTERS

sažeto

Keramički set za doručak kineske proizvodnje povlači se iz prodaje odlukom Ministarstva poljoprivrede


Ružica Matić
20.03.2017.19:45

Ministarstvo poljoprivrede obavijestilo je da se s tržišta povlači i opoziva keramički set za doručak kineskog podrijetla ukrašen motivima Star Wars zbog moguće migracije kadmija, javlja Hina.

"Putem EU RASFF sustava zaprimljena je obavijest o migraciji kadmija u opisanom proizvodu – trodijelnom keramičkom setu posuđa za doručak s dekoracijom motivima Star Wars VII Kyle Ren (crno-crveno-žute boje) proizvedenom u Kini", navodi se u obavijesti Ministarstva poljoprivrede.

Proizvod je za hrvatsko tržište preko trgovačkog društva ALFA 2 d.o.o stavljen u prodaju na području Dubrovnika.

Kadmij je teški metal koji može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme kod ljudi koji su izloženi većim koncentracijama, pa čak i smrt. U organizam dospijeva najčešće putem dišnog sustava. 

Rani simptomi kod akutnog inhalacionog trovanja kadmijem uključuju suho grlo, kašalj, glavobolju, vrtoglavicu i drhtavicu, a nekad i mučninu te povraćanje. U kasnijoj fazi, 24 sata po izlaganju, slijedi karakteristično bolno stezanje u grudima i teška dispneja. 

Štetni učinci ovog teškog metala često se očituju na jetri i bubrezima.

Evo kako izgleda keramički set koji bolje da nikad ne koristite: U njemu su čaša, zdjela i tanjur ukrašeni motivima Star Wars VII Kyle Ren (crno-crveno-žute boje), oznake barkoda 8435333851296. Drugi podaci s oznake su STW41 STAR WARS VII BREAKFEST SET BATCH NO.201511333. Na dnu ispod glazure piše: Personality Products Ltd., 1452836-100, starwars.com, © & ™ Lucasfilm Ltd., Made in China.

Dodatni podaci o proizvodu su: Stavlja na tržište EU: KIDS EUROSWAN, S.L., Cadi 46. Pol. ind. Sant Pere; Molanta, 08799 Olerdola, Španjolska.

Dubrovnik

Ministarstvo poljoprivrede

Star Wars set

kadmij

Podijeli članak