video: I dalje se traga za princezom

Dva puta je neuspješno pokušala pobjeći iz Emirata, a u snimci prije bijega poručila: 'Ako ovo gledate, ili sam mrtva ili u vrlo lošoj situaciji'


100posto
18.07.2018.10:45
Dva puta je neuspješno pokušala pobjeći iz Emirata, a u snimci prije bijega poručila: 'Ako ovo gledate,  ili sam mrtva ili u vrlo lošoj situaciji'
Facebook/Escape From Dubai

sažeto

Prema neslužbenim pričama princeza je vraćena obitelji, a njezini prijatelji i poznavatelji cijele situacije izuzetno su uplašeni za njezin život


100posto
18.07.2018.10:45

Princeza šeika Latifa Bint Mohammed bin Rashid Al Maktoum kćerka je šeika Mohammeda bin Rashida Al Maktouma, potpredsjednika i premijera Ujedinjenih Arapskih Emirata i vladara emirata Dubaija. Za tom princezom traga se već mjesecima nakon što joj se izgubio svaki trag, a aktivisti za ljudska prava nakon njezina nestanka objavili su snimku snimljenu prije pokušaja bijega iz te zemlje u kojoj ističe kako se boji za svoj život.

U videu, za koji je svom odvjetniku rekla da ga objaviti u slučaju njenog nestanka ili smrti, Latifa navodi sve razloge zbog kojih se odlučila na ponovni bijeg. Naime, Latifa je prije četiri i pol mjeseca pokušala pobjeći iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i od kontrole svog oca vladara Dubaija. To joj nije prvi pokušaj bijega iz zemlje, prvi puta je to pokušala 2002. godine, ali je ubrzo zatočena i mučena više od tri godine. A i drugi bijeg loše je prošao. 

Ta 32-godišnjakinja provela je mjesece u planiranju dramatičnog bijega te pokušala napustiti zemlju na luksuznoj jahti u vlasništvu bivšeg francuskog špijuna. No, on nije dobro završio, aktivisti tvrde da su naoružani specijalci upali na jahtu, pretukli posadu i vratili princezu natrag u Dubai. Otada joj se gubi svaki trag. 

U video princeza je poručila da je nakon prvog pokušaja bijega 2002. godine i nakon što je vraćena u zemlju bila podvrgnuta konstantnom mučenju.

"Konstantno su me mučili, i psihički i fizički. Bila sam u samici, bez prozora i bez ikakvog svijetla", rekla je u videu koji je snimljen prije njenog pokušaja bijega.

U toj snimci također kritizira Ujedinjene Arapske Emirate poručivši da se hvale kako su napredni, a da to nije tako. Također je poručila da ako ovaj video ikada bude objavljen, to će ustvari značiti da je ona u opasnosti.

"Uskoro ću nekako pobjeći, iako ni sama nisam sigurna kako, ali sam 99 posto uvjerena da ću uspjeti. Ako gledate ovaj video, to nije dobra stvar - to znači da sam ili mrtva ili u vrlo lošoj situaciji ", poručila je u videu princeza, a objavila ga je britanska organizacija koja pomaže ljudima sa zakonskim problemima u Emiratima. 

Jedna od šefica organizacije otkrila je kako ju je princeza nazvala čim su naoružani muškarci upali na jahtu.

"Pomozite mi...čujem pucnjeve... molim vas pomozite", uspjela je samo reći, prije nego što je veza prekinuta. 

Prema nekim neslužbenim pričama princeza je vraćena obitelji, a njezini prijatelji i poznavatelji cijele situacije izuzetno su uplašeni za njezin život. No, to su samo nagađanja. Gdje je princeza, što se događa s njome, je li uopće života i dalje nakon četiri i pol mjeseca nitko ne zna.

princeza

emirati

Latifa Bint Mohammed bin Rashid Al Maktoum

newsletter

Prijavite se na Newsletter