REPORTER 100POSTO U BARCELONI

Dva tjedna nakon krvavog napada, na La Rambli se osjete strah turista i katalonski prkos


Tomislav Kukec
31.08.2017.21:15
Dva tjedna nakon krvavog napada, na La Rambli se osjete strah turista i katalonski prkos
Sandra Šimunović / CROPIX

sažeto

Dva tjedna nakon krvavog terorističkog napada u kojem je poginulo 16 ljudi, glavna turistička ulica u katalonskoj prijestolnici živi punim plućima, pokazujući prkosno da teroristi nisu pobijedili


Tomislav Kukec
31.08.2017.21:15

"Cannabis, weed, you need cannabis", obraća mi se na prepunoj La Rambli, turističkoj žili kucavici višemilijunske Barcelone, poveći crnac. Nije me to nimalo iznenadilo jer je već treći koji mi pokušava prodati marihuanu otkako sam u Španjolskoj. No, ovaj je doista hrabar. Dila na samom početku ulice, svega desetak metara od dvojice španjolskih policajaca mrkih lica, sa strojnicama u rukama, naslonjenim na dva policijska kombija koja blokiraju ulaz na šetnicu. 

No, ta su dva policajca, te dva kombija, jedini znak opreza kojeg sam na La Rambli vidio dva tjedna nakon krvavog napada u kojem je živote izgubilo 16 ljudi. Teroristički napad u kojem se počinitelj svom brzinom kombijem zaletio u ulicu kojom se tijekom dana šeće masa turista iz brojnih zemalja svijeta, nije na prijestolnicu Katalonije ostavio većeg traga. 

Tomislav Kukec

Turističke grupe i dalje bez straha u velikom broju šeću ulicama, prodavači nude svoje proizvode kao i more uvoznih "đinđulija" odnosno suvenira, ulični performeri pjevaju i zabavljaju turiste, a s balkona Muzeja erotike nasmiješena Marylin Monroe poziva ljude da uđu, dok joj ventilatori nestašno zadižu haljinu. 

Tomislav Kukec

Barcelona je uistinu europska metropola, dom za više od četiri milijuna ljudi, te jedno od najvećih europskih turističkih središta. Njenim ulicama i trgovima šeću tisuće stranaca, miješaju se narodi, rase, boje kože... Posve je normalan prizor vidjeti skupinu žena pokrivenih burkom koju prati niz polugoih europskih tinejdžerki na maturalcu, a za njima na vrućini klipsaju Azijatkinje raskošnih odjevnih kreacija i zanimljivih frizura. Barcelona, ukratko, dva tjedna nakon terorističkog napada, živi svoj turistički život punim plućima. 

Tek na vrhu La Ramble, podno spomenika stotine zapaljenih svijeća i ostavljenog cvijeća te napisane poruke mira, kao i sva sila TV kamera kroz čije se objektive uživo u informativne emisije javljaju novinari brojnih svjetskih televizija, znak je da se ovdje prije nešto više od desetak dana dogodilo nešto ružno. 

Tomislav Kukec

Policije sporadično na ulicama ima, no to je posve normalan prizor, kakav i očekujete na ulici s toliko ljudi. Stupanj pripravnosti na napade podignut je na četvrti od ukupno pet još 2015. godine, tako da se, što sto se stupnja sigurnosti tiče, nakon napada baš ništa nije promijenilo. Turisti djeluju relativno bezbrižno. Da dobro znaju za napad osjetili smo tek u jednom trenutku, kada su La Ramblom velikom brzinom projurila tri policijska motocikla s upaljenim rotirkama i sirenama.

Život je na ulici na trenutak stao, svi su se, dobro se to vidjelo, trenutno ukočili, a neki su i izašli iz suvenirnica i trgovina kako bi vidjeli što se događa. No, već koji trenutak kasnije, kada su u glavi procesuirali da je sve pod kontrolom, vratili su se svojim omiljenim aktivnostima - razgledavanju i trošenju novca na vrućoj i vlažnoj barcelonskoj klimi. 

Prodavači s kojima smo razgovarali nerado spominju krvavi incident. No, pokazuju nam poruke koje su Katalonci i njihovi gosti ostavili ispisane kredom na pločicama La Ramble. STOP terorizmu, dosta rata, oštujte mir, ne bojimo se, samo su neke od njih, ispisane na engleskom, španjolskom, arapskim jezicima...

Osjeti se i taj, Kataloncima (kao i svim Južnjacima) karakterističan prkos i inat. Napad se jest dogodio u njihovoj središnjoj, najljepšoj i najposjećenijoj ulici, ali to ih neće spriječiti da uzdignute glave i bez straha prošetaju njome. Sve drugo značilo bi da su teroristi pobijedili. 

Barcelona

La Rambla

terorizam i turizam

Podijeli članak