VIDEO: Prizori koji slamaju srce

YouTuberi posjetili grad u kojem je vrijeme stalo prije sedam godina nakon nuklearne katastrofe


Ana Lonjak Božičević
12.03.2018.13:30
YouTuberi posjetili grad u kojem je vrijeme stalo prije sedam godina nakon nuklearne katastrofe
Reuters

sažeto

Japan je ovih dana obilježio sedmu godišnjicu snažnog potresa i tsunamija koji je izazvao najveću nuklearnu katastrofu nakon one u Černobilu iz 1986. godine


Ana Lonjak Božičević
12.03.2018.13:30

Potres koji je 11. ožujka 2011. pogodio dijelove Japana izazvao je tsunami koji je prouzročio najveću poslijeratnu nuklearnu katastrofu u toj zemlji. Zidovi jedne od najvećih nuklearki Japana, atomsko postrojenje Fukushima Daiichi koje je imalo šest reaktorskih blokova mogli su zaštiti postrojenje od tsunamija visine do 5,7 metara. Međutim, val je dostigao visinu od 13 metara te preplavio cijeli kompleks.

U nuklearnoj elektrani potres i tsunami izazvali su topljenje jezgri reaktora i otpuštanje radijacije u okolinu te zbog te katastrofe tisuće stanovnika bile su prisiljene napustiti svoje domove. Nakon te nuklearne katastrofe ovaj japanski grad postao je grad duhova u kojem je vrijeme stalo. 

No, ekipa Youtubera odlučila ga je posjetiti i snimiti kako taj grad izgleda danas. Prazne kuće na čijim zidovima i dalje vise kalendari iz 2011. godine, trgovine još prepune priozvoda kojima istekao rok, domovi u kojima kao da je minutu oprije još netko sjedio. Sttravični viodeo koji otkriva kako izgleda grad duhova mmnoge je ostavio bez daha. 

japan

potres

nuklearno sklonište

fukushima

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter