ako zatreba, govor je spreman

Elizabeta II. pripremila obraćanje narodu u slučaju Trećeg svjetskog rata i nuklearnog sukoba s Rusima


Daniel Radman
20.03.2018.11:55
Elizabeta II. pripremila obraćanje narodu u slučaju Trećeg svjetskog rata i nuklearnog sukoba s Rusima
Getty

sažeto

Referira se na Drugi svjetski rat i govor njezinog oca, poznatog iz Oscarom nagrađenog filma s Collinom Firthom


Daniel Radman
20.03.2018.11:55

Početkom osamdesetih američki predsjednik Ronald Reagan ubrzao je utrku u naoružanju sa Sovjetskim savezom koja će na koncu skršiti komunistički imperij. Srećom, samo financijski.

Tijekom ožujka 1983. održao je jedan od povijesnih govora u kojem je SSSR nazvao "Imperijem zla" i tada se činilo kako je novi nuklearni sukob prilično izvjestan. Malo je nedostajalo da, osim Reaganovog, još jedan govor iz ožujka 1983. ostane zabilježen za povijest. Riječ je govoru britanske kraljice Elizabete II. kojim hrabri građane Velike Britanije povodom početka 3. svjetskog rata.

Te riječi ipak nije bilo potrebno pročitati, no BBC je nedavno otkrio i sadržaj u kojem se Elizabeta referira na Drugi svjetski rat i govor njezinog oca Georgea VI., široj javnosti poznatog iz oskarom nagrađenog filma s Collinom Firthom.

Evo što bi kraljica rekla da je došlo do rata:
"Nikada nisam zaboravila tugu i ponos koje sam osjećala dok sam se s sestrom gurala oko radio-prijamnika slušajući nadahnjujuće očeve riječi tog sudbonosnog dana 1939. godine. Niti na jedan trenutak nisam mogla zamisliti da bi ta časna i užasna dužnost jednog dana dopasti i mene. No, bez obzira na sve strahote koje nas čekaju, vrijednosti koje su nam dvaput pomogle da sačuvamo našu slobodu tijekom ovog tužnog stoljeća još jednom će biti naša snaga", stoji u nesuđenom govoru.

Za kraj je uputila riječi ohrabrenja.
"Svi znamo da su opasnosti s kojima se danas suočavamo daleko veće nego u bilo kojem trenutku u našoj dugoj povijesti. Neprijatelj nije vojnik s puškom, niti piloti koji krstare nebom iznad naših gradova, već smrtonosna moć zloupotrebljene tehnologije. Dok se zajedno borimo protiv novog zla, molimo se za našu zemlju i ljude dobre volje gdje god bili. Bog vas blagoslovio", trebala je poručiti kraljica.

U kontekstu novih napetosti između Velike Britanije i Rusije, neki su već ustvrdili da su ove riječi primjenjive i danas. No, nadajmo se da Elizabetu ipak neće dopasti ovaj zadatak.

nuklearni rat

kraljica elizabeta II

Treći svjetski rat

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter