Londonska jesen užasa

Elizabeth Stride bila je jedina žrtva koju Jack Trbosjek nije osakatio, a za to je imao jako dobar razlog


100posto
28.11.2019.14:00
Elizabeth Stride bila je jedina žrtva koju Jack Trbosjek nije osakatio, a za to je imao jako dobar razlog
Profimedia

sažeto

Jeziva ubojstva koja je 1888. počinio Jack Trbosjek već više od stotinu godina nisu dobila svoj epilog 


100posto
28.11.2019.14:00

Do kraja rujna 1888. londonska jesen užasa bilo je na svom vrhuncu. Stanovnici siromašne četvrti Whitechapel bili su u strahu za goli život jer im se činilo da iza svakog ugla na njih vreba zloglasni Jack Trbosjek.

I Elizabeth Stride sigurno je bila svjesna opasnosti lutanja noću mračnim ulicama Istočnog Londona, no nije imala drugog izbora. Baš kao i mnoge žene koje su živjele u Whitechapelu krajem 19. stoljeća, Stride koju su zvali još i Dugačka Liz bavila se prostitucijom, a u povijest će ući kao jedina Jackova Žrtva koju nakon ubojstva nije osakatio jer za to nije imao vremena.

Prvi svjedok

Rodila se 1943. na jednoj farmi u Švedskoj kao Elizabeth Gustafsdotter. Prije dolaska u Englesku 1866. godinama je radila kao sluškinja i seksualna radnica. Par godina nakon dolaska udala se za Johna Stridea. Nakon nekog vremena par se razveo, a Dugačka Liz ponovno se našla na ulicama Whitechapela.

Liz je govorila da su joj muž i djeca poginuli u zloglasnoj havariji parobroda na Temzi, no u stvari, imala je samo jedno mrtvorođeno dijete, a suprug joj je umro 1884. od tuberkuloze. Kada joj je muž umro, vratila se na ulicu. Živjela je u nekoliko stanova s različitim muškarcima i u prenoćištima.

public domain

Jedno od njih bilo je smješteno na broju 33 u Ulici Flower and Dean, no daleko je tamo bilo od cvijeća. Derutno i ispod svakog nivoa higijene, bilo je to mjesto na kojem je Dugačka Liz odsjela svog posljednjeg dana života - 30. rujna 1888.

Te je večeri oko 19.30 Stride viđena kako se u svojoj izbi u prenoćištu priprema za odlazak u noć. Oko 20 je napustila sobičak i uputila se u potrazi za poslom na maglovite i vlažne londonske ulice.

Kasnije te večeri jedan od svjedoka J. Best uočio je Elizabeth u društvu čovjeka niskog rasta s tamnim brkovima. Nosio je plitki šešir, sprovodno odijelo i kaput.

"Grlio ju je i ljubio nasred ulice što nas je posve zapanjilo jer se radilo o ukusno odjevenom gospodinu", kazao je svjedok.

Kako se par uopće nije obazirao, Best im je dobacio 'čuvajte se, iza vas je Kožna Pregača', referirajući se na potencijalnog sumnjivca kojeg su tih dana istraživali zbog ubojstava. nekoliko dana ranije, tog je sumnjivca u pismima spominjao i sam Jack the Ripper.

Drugi svjedok

Nakon Bestove intervencije, Elizabeth i nepoznati muškarac pomaknuli su se dublje u uličicu kako im nitko više ne bi smetao. nedugo potom, vidio ih je i William Marshal. Par je ugledao i policajac William Smith. Zamijetio je i da muškarac sa sobom nosi paket umotan u novine dugačak 45 , a širok 15 centimetara. ništa mu se drugo nije činilo neobičnim pa je nastavio s ophodnjom.

Posljednji koji ju je nakon ponoći vidio živu bio je Israel Schwartz. Prilikom svoje ponoćne šetnje uočio je muškarca kako priča sa Stride na Ulici Berner. nakon kratke interakcije, muškarac ju je gurnuo na pločnik. Čuo je i kako je žena vrisnula tri puta, no kada je vidio da prilazi drugi muškarac, pobjegao je u strahu od nevolja.

Prvog je muškarca opisao kao čovjeka od otprilike 30 godina, tamne kose i tankog brka. Nosio je prevelik kaput i šešir širokog oboda od starog filca. Idući puta kada je bilo tko vidio Stride, bila je mrtva.

Oko jedan nakon ponoći Louis Diemschutz prošao je sa svojim ponijem i malenom kočijom Ulicom Berner . Na ulazu u Dutfieldovo dvorište, poni se zaustavio i odbio se pomaknuti. Diemschutz je sišao da vidi što se događa. Upalio je šibicu jer je bio mrkli mrak. uspio je vidjeti samo obris Strideinog mrtvog i krvavog tijela prije no što je vjetar ugasio plamen. Drhteći od straha utrčao je u obližnji Obrazovni klub internacionalnih radnika po pomoć.

"Tamo leži žena, nisam siguran je li mrtav ili pijana", uzviknuo je, a ljudi su istrčali iz kluba, no bilo je prekasno. Kada su ej pronašli, njeno tijelo još uvijek je bilo toplo, a krv je tekla iz rane na njenom vratu. Na njenoj jakni bilo je pričvršćeno cvijeće koje nije imala kada je izašla iz prenoćišta, a u rukama je držala kutiju slatkiša i šaku grožđa.

Njenu je obdukciju vršio Dr. Phillips, isti liječnik koji je radio na slučaju Annie Chapman.

"Pokojnica je imala svileni šal oko vrata koji se doima neznatno poderanim. Utvrdio sam da je poderan, a porezotina završava na desnom rubu čeljusti. Grkljan joj je duboko posječen, a došlo je i do ogrebotine natopljene krvlju ispod njene desne nadlaktice", stajalo je u njegovom izvješću.

Dvostruko ubojstvo 

I dr. Federick Blackwell također je bio na mjestu zločina. On je konstatirao da je ubod nožem bio toliko snažan da joj je prerezao dušnik gotovo na dva dijela te da je zato krv tekla u potocima. Rez je bio toliko dubok i snažan da je umalo dekapitirana.

Policiju je zbunilo to što njeno tijelo nije osakaćeno pa su neko vrijeme mislili da ovo ubojstvo nije povezano s ostalima. Mislili su to sve dok nisu pronašli drugo tijek koje je bilo osakaćeno.

Tijelo Catherine Eddowes pronađeno je samo 45 minuta nakon Strideinog, isječeno na komade u Ulici Mitre. To ej ubojstvo bilo u mnogočemu nalik onom Annie Chapman pa su oba zločina povezali s Jackom Trbosjekom. S obzirom na to da su oba tijela pronađena u neposrednoj blizini, pretpostavlja se da je ubojica morao pobjeći nakon ubojstva Elizabeth Stride, pritajiti se i potom svoj 'posao' završiti na nekom drugom.

kako bi potkrijepio ovu teoriju svjedok Louis Diemschutz tvrdio je da je ubojica vjerojatno još uvijek bio u mraku dvorišta kada je on otkrio još uvijek toplo tijelo te da je pobjegao kada je pojurio po pomoć. Pravda to čudnim ponašanjem svog konja koji se zaustavio i nije htio dalje.

Youtube screnshot

To bi značilo da je Trbosjeku pošlo za rukom da sav krvav od ubojstva neopažen uspije namamiti još jednu ženu u smrt. nakon ovih ubojstava londonska je policija od Jacka dobila pismo ispisano crvenom tintom. u njemu se hvali oko dvostrukog ubojstva. Za razliku od prvog, ovo je bilo natopljeno krvlju, no je li autor tog pisama zbilja Trbosjek, nije sasvim razjašnjeno.

Nakon kobne noći 30. rujna, dogodit će se samo još jedno ubojstvo koje se pripisuje Jacku Trbosjeku, no vjeruje se da ih je počinio i više.

serijski ubojica

Jack Trbosjek

Elizabeth Stride

Whitechapel

newsletter

Prijavite se na Newsletter