VELIKO ISTRAŽIVANJE STRANOG INSTITUTA

Englezi kažu da im je jednako teško naučiti hrvatski kao i uzbečki, mađarski ili mongolski jezik


Tomislav Kukec
10.12.2017.19:35
Englezi kažu da im je jednako teško naučiti hrvatski kao i uzbečki, mađarski ili mongolski jezik
Pixabay

sažeto

Istraživači su tako ocijenili da hrvatski jezik ulazi u skupinu teških za savladati, te da je za njegovo učenje potrebno barem 1100 školskih sati


Tomislav Kukec
10.12.2017.19:35

Izvorni govornici engleskog jezika smatraju da je hrvatski jezik jedan iz grupe jezika koje je vrlo teško naučiti. 

Pokazuju to rezultati velikog istraživanja Instituta za vanjske poslove (Foreign service institute, FSI), organizacije koja se inače bavi obukom američkih diplomata. 

Arapski, kineski, japanski i korejski jezik tako su uvršteni u 4. kategoriju "super-teških jezika", no odmah ispod nje je 3. kategorija u kojoj je i - hrvatski jezik, zajedno s još brojnim drugim jezicima. 

Istraživači su tako ocijenili da hrvatski jezik ulazi u skupinu teških za savladati, te da je za njegovo učenje potrebno barem 1100 školskih sati. U toj su skupini svi jezici bivše države - bosanski, srpski, slovenski i makedonski. No, zanimljivo je da je engleskim govornicima jednako teško savladati hrvatski kao i - uzbečki, zulu, lao, finski, mađarski, gruzijski, ruski, pa čak i hindu, hebrejski, nepalski i pashtu. 

Kriteriji istraživanja obuhvaćali su složenost jezika, dostupnost izvora za učenje i motivaciju studenta

Danski, nizozemski, talijanski, norveški, portugalski, rumunjski i španjolski proglašeni su najjednostavnijima za učenje zbog velikog broja sličnih riječi, a u istu skupinu je uvršten i francuski iako za njega treba malo više učenja. 

Kompletnu listu i rezultate objavila je TV kuća Euronews na svojim stranicama

Podijeli članak