ZVIJEZDA 'TROJE' I 'HULKA' SNIMAT ĆE U HRVATSKOJ

Eric Bana glumit će u hrvatskom filmu o zločinima u Vukovaru: 'Fascinira me ta priča, podsjetila me na Dunkirk'


Tomislav Kukec
06.11.2018.21:00
Eric Bana glumit će u hrvatskom filmu o zločinima u Vukovaru: 'Fascinira me ta priča, podsjetila me na Dunkirk'
Arhiv Jutarnjeg lista

sažeto

Jedna od scena u filmu bit će i rekonstrukcija suđenja za Ovčaru na Specijalnom sudu za ratne zločine u Beogradu


Tomislav Kukec
06.11.2018.21:00

Poznati australski glumac Eric Bana, zvijezda blockbustera 'Troja', 'Hulk', i 'Munchen' mogao bi igrati u jednom hrvatskom igranom filmu!

Vijest nam je potvrdio producent filma Dominik Galić, otkrivši kako se Bana, inače glumac hrvatskog porijekla (pravim imenom Eric Banadinović) čiji su roditelji krajem pedesetih emigrirali u Njemačku, a potom i Australiju, jako zainteresirao za priču.

Misterij šestog autobusa za Ovčaru

Riječ je o filmu "Šesti autobus" koji bi se trebao početi snimati iduće godine, a uključuje jednu pomalo zaboravljenu priču iz Domovinskog rata. Službeno je, naime, na Ovčaru iz Vukovara išlo pet autobusa vukovarskih zarobljenika koje su srpski vojnici mučili i ubili te pokopali u zajedničku grobnicu. No, Vukovarci i povjesničari znaju i za postojanje šestog autobusa, iako njegova sudbina nikada nije utvrđena. Upravo tim, misterioznim šestim autobusom, bavit će se i najnoviji film u režiji Eduarda Galića i produkciji njegovog sina Dominika. 

"Ericu smo poslali scenarij u nadi da će ga pročitati. Nismo znali hoće li zbog obaveza moći raditi s nama. Zato me je jako ugodno iznenadilo kada sam od njega dobio poruku da je zainteresiran. Očito je scenarij iščitao, jer je rekao da ga podsjeća na Dunkirk", objašnjava Dominik Galić. 

Bruno Konjević / Cropix

Dunkirk je, inače, veliki filmski spektakl o jednoj od najpoznatijih akcija izvlačenja tisuća britanskih vojnika morskim putem iz Francuske tijekom Drugog svjetskog rata, a "Šesti autobus ne bi trebao biti ništa manje potresan". Film je već dobio sredstva Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC), a u razvoju serije, koja bi također trebala biti snimljena po tom scenariju, uključit će se i HRT.

Scena suđenja u Beogradu

Film bi tako trebao pratiti glavnu protagonisticu, djevojku koja je kao mala s majkom protjerana iz rodnog Vukovara, te je živjela u inozemstvu. U svojim odraslim godinama dolazi u svoju domovinu iz koje su je otjerala ratna zbivanja, te ovdje pokušava rekonstruirati sudbinu svog oca, branitelja o kojem zna samo da je ubijen u Vukovaru. Otkriva pritom i istinu o sudbinama brojnih Vukovara iz 'Šestog autobusa'. 

Jedna od scena u filmu bit će i rekonstrukcija suđenja za Ovčaru na Specijalnom sudu za ratne zločine u Beogradu, kada je zaštićeni svjedok Spasoje Petković Štuka ispričao kako su izgledali dani na Ovčari. 

"Na rupi ste naređivali uz riječi: “Rokajte p..ke ustaške.” Meni je puška zaglavila i ja sam se povukao, a vi ste mi dali “škorpion” i rekli ste: “Rokaj”... Bili ste i u špaliru, tukli ste baseball-palicom, bili ste u streljačkom vodu. Pucali ste i ubijali...", rekao je svjedok Stanku Vujanoviću i Miroslavu Đankoviću, dvojici od 17 optuženih za pokolj na Ovčari. 

Damir Glibušić / Cropix

Podsjetimo, Ovčara je jedna od najstrašnijih vukovarskih ratnih priča, a termin se odnosi na pokolj kojeg su proveli pripadnici Jugoslavenske narodne armije (JNA) i sprskih paravojnih postrojbi u noći s 20. na 21. studenoga. 

Te noći stradao i Siniša Glavašević

Oni su te noći upali u legendarnu vukovarsku ratnu bolnicu te odveli pacijente, među njima brojne civile, autobusima na Ovčaru gdje su batinani u špaliru te dovedeni pred streljački vod i brutalno smaknuti, a potom i zakopani u zajedničku grobnicu. Među tada ubijenima bio je i francuski novinar Jean-Michel Nicolier čiji posmrtni ostaci ni danas nisu nađeni, te poznati radijski novinar Siniša Glavašević.

Eskhumacije su obavljane 1996. godine i tada je izvučeno 200 mrtvih tijela, od kojih je dosad identificirano 194.

U šestom autobusu za Očvaru najvjerojatnije se nalazilo šezdesetak onih čija je sudbina i dalje nepoznata, iako je izvjesna, a grobnica u kojima se nalaze nikada nije pronađena.

Damir Glibušić / Cropix

U ponovljenom postupku na Međunarodnom kaznenom sudu u Haagu održanom 2009. godine, prvooptuženi za masakr na Ovčari, nekadašnji zapovjednik Teritorijalne obrane Vukovara Miroljub Vujović osuđen je na 20 godina zatvora.

Istu zatvorsku kaznu dobili su i drugooptuženi Stanko Vujanović, Predrag Milojević, Đorđe Šošić, Miroslav Đanković, Ivan Atanasijević i Saša Radak. Milan Lančužanin i Predrag Dragović, koji su u prvom postupku osuđeni na po 20 godina zatvora, u ponovljenom postupku osuđeni su na 6, odnosno 5 godina zatvora. Milan Vojinović osuđen je na 15 godina zatvora, Jovica Perić na 13, a Goran Mugoša na pet godina. Jedina žena među optuženima, Nada Kalaba, kao i u prvom postupku, osuđena je na devet godina zatvora.

Optužbe su oslobođeni Vujo Zlatar, Predrag Madžarac, Marko Ljuboja i Slobodan Katić, kao i Milorad Pejić.

Arhiv Jutarnjeg lista

film

Vukovar

Domovinski rat

Ovčara

Eric Banadinović

Dominik Galić

Eduard Galić

Šesti autobus

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter