krećemo li u novu kolonizaciju?

Znanstvenici smatraju da je Europa među najboljim kandidatima za život izvan Zemlje


Mia Peretić
16.05.2018.08:45
Znanstvenici smatraju da je Europa među najboljim kandidatima za život izvan Zemlje
NASA

sažeto

Na Europi ima mnogo elemanata potrebnih za život kakav je nama poznat, smatraju znanstvenici


Mia Peretić
16.05.2018.08:45

Znanstvenici smatraju da je Jupiterov mjesec Europa među najboljim kandidatima za život u našem Sunčevom sustavu, piše reuters.

Svemirska letjelica Galileo bila je prva koja je 1995. ušla u orbitu divovskog plinovitog planeta, no podatci koji su poslani s letjelice dugo su zbunjivali znanstvenike.

Nakon detaljne analize, znanstvenici sada vjeruju da je Galileo proletio kroz vodeni gejzir koji se probio kroz zaleđenu površinu Europe, ispod čijeg se ledenog pokrivača nalazi ocean, duplo veći od svih Zemljinih oceana zajedno.

U tom je trenutku letjelica bila 200 kilometara iznad Europe. 

"Već nam je poznato da na Europi ima mnogo elemenata potrebnih za život, barem za onakav život kakav je nama poznat. Ima vode, energije, ugljika. No, mogućnost postojanja života jedno je od velikih pitanja koje želimo istražiti" rekla je znanstvenica Elizabeth Turtle iz Laboratorija za primijenjenu fiziku Sveučilišta John Hopkins. 

NASA će za nekoliko godina imati priliku doći do uzoraka vode iz Europinog oceana jer će 2022. lansirati letjelicu "Europa Clipper" koja će istraživati Jupiterovu orbitu.

svemir

Europa

Jupiter

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter