sad je 'sve po 12 milijardi kuna'

Europa je počela strahovati od kineskih investicija, a Hrvati ih i dalje dočekuju raširenih ruku


Daniel Radman
23.05.2018.17:00
Europa je počela strahovati od kineskih investicija, a Hrvati ih i dalje dočekuju raširenih ruku
Milivoj Keber / CROPIX

sažeto

Dok je u vremenu krize svako ulaganje u Europu bilo dobrodošlo, sada EU ozbiljno razmišlja o pooštravanju uvjeta za kineske tvrtke koje su u državnom vlasništvu


Daniel Radman
23.05.2018.17:00

Da Kinezi imaju jeftinu i nekvalitetnu robu druga je najpopularnija asocijacija Hrvata na Kinu, odmah nakon činjenice da je mnogoljudna zemlja. No, da će percepcija Kine kao prodavača "sve po 12 kuna" ubuduće biti i manja, a da će porasti ona velike svjetske sile posve je jasno jer kineski investicije i kapital stižu u Europu u milijardama dolara.

Prema procjenama Bloomberga samo u zadnjih 10 godina Kina je u Europsku uniju uložila oko 318 milijardi dolara. No, dok je u vremenu krize svako ulaganje u Europu bilo dobrodošlo, sada EU ozbiljno razmišlja o pooštravanju uvjeta za kineske tvrtke koje su u državnom vlasništvu. Tim više što mnogi špekuliraju da "agresivne" kineske investicije imaju za cilj jačanje njihovog političkog utjecaja i stvaranje razdora unutar EU-a. Ipak, profesor Luka Brkić, nositelj katedre Međunarodna politička ekonomija na Fakultetu političkih znanosti, tvrdi da Kina zasad nema takvu moć.

Reuters

"S investicijama i kapitalom uvijek ide i i geopolitički interes, bez obzira na to što kapital ide za tim da se oplodi i ima veću profitnu stopu. No, kad pogledate kineski kapital uložen u SAD, najveći dio ide na vrijednosne papire s najvećim rejtingom, što znači s najvećom razinom sigurnosti i najmanjom profitnom stopom. Dakle, nije to uvijek 'jednosmjerna cesta'. Što se tiče investicija u Europi, kineske investicije zasad nemaju takav potencijal da unesu razdor", komentira nam Brkić.

A taj razdor nastaje zbog razlike u mišljenjima. Dok "stara Europa", barem njihove političke elite, pomalo strahuje od kineskih ulaganja, zemlje s juga  Europe, od Portugala, Španjolske, Italije, Hrvatske, sve do Grčke i Bugarske si i ne mogu si dopustiti takav luksuz.

Goran Mehkek / CROPIX

Hrvati zasad Kineze ne vide kao prijetnju. Naime, kinesko veleposlanstvo ove godine naručilo je od GfK Hrvatska istraživanje o percepciji Kine i kineskog naroda – otuda i onaj podatak s početka teksta - u kojem se pokazalo da 89 posto Hrvata vidi odnose s Kinom kao prijateljske.

"Percepcija je jedno, realnost drugo. Makar, da parafraziram bivšu potpredsjednicu Vlade, percepcija je važna u svemu, pa i u politici. Ne kažem ja da ova percepcija Hrvata zabluda. Kina je moćna ekonomija koja pokušava zauzeti liderske pozicije u svijetu, koja se pokušava nametnuti, ali očito da Hrvati još uvijek misle da su predaleko od nas u smislu ugroze naših interesa", tumači Brkić. 

Investicije još čekamo, a za Pelješac im dajemo 2 milijarde

Velike kineske investicije u Hrvatskoj još uvijek su na čekanju. Kao najvrijednija ističe se gradnja vjetroparka u Senju u koji bi Kinezi uložili 180 milijuna eura, zatim slijedi investicija u hotel u Krapinskim toplicima od 30 milijuna eura, a tu je i dokapitalizacija Luke Zadar s početnih 50 milijuna kuna i još dodatnih 200 milijuna ulaganja. No, dok mi čekamo investicije, već se zna da će se Kinezi 'omastiti' na Pelješkom mostu, čiju će izgradnju njihov konzorcij naplatiti 2,08 milijardi kuna. 

Hrvatska

Kina

Europska Unija

investicije

Luka Brkić

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter