k'o pijani milijarderi

Drugi su za nas izračunali kako Vlada troši naš novac, i kako smo i očekivali, u vrhu smo kad su uhljebi u pitanju


Tomislav Kukec
13.03.2018.10:35
Drugi su za nas izračunali kako Vlada troši naš novac, i kako smo i očekivali, u vrhu smo kad su uhljebi u pitanju

sažeto

Eurostatovi podaci otkrivaju da je Hrvatska pri europskom vrhu kada je izdvajanje za troškove države u pitanju


Tomislav Kukec
13.03.2018.10:35

Otkako je Hrvatska u Europskoj Uniji drastično se povećala količina statističkih podataka o našoj zemlji, naročito zbog činjenice da smo sada dio Eurostatove statističke mreže. Stoga često imamo priliku u jednostavnim i modernim infografikama pogledati različite informacije o životu u Hrvatskoj. 

Najnovija u seriji Eurostatovih interaktivnih infografika pozabavila se time kako pojedine članice EU troše proračunski novac. Drugim riječima, di su pare. 

Podaci za Hrvatsku pokazuju tako da najveći dio, gotovo 15 posto domaćeg BDP-a, odlazi na socijalnu skrb, od čega najviše odlazi na brigu o starijima odnosno mirovine. 

Uhljebi u vrhu potrošnje

Slijede dragi nam uhljebi, odnosno javni službenici i dužnosnici, koji "popapaju" idućih gotovo devet posto godišnjeg BDP-a. Na trećem su mjestu izdvajanja za zdravstvo, u čemu prednjače troškovi bolnica. 

Najmanje se, prema tim podacima, troši na izgradnju infrastrukture i brigu o zaštiti okoliša. 

Usporedbe radi, u susjednoj Sloveniji izdvajanje za zdravstvo je na drugom, a troškovi države tek na trećem mjestu. Tako je, uostalom, i prosječno stanje u EU, pa čak i letimičan pogled na infografiku otkriva da smo pri europskom vrhu kada je izdvajanje za državu u pitanju. 

Hrvatska

EU

statistika

Eurostat

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter