IDEAL EUROPSKE DESNICE ILI OPORTUNI POPULIST

Evolucija Viktora Orbana: od liberala disidenta do desnog radikala


Mia Peretić
09.04.2018.14:05
Evolucija Viktora Orbana: od liberala disidenta do desnog radikala
Reuters

sažeto

U mladosti gorljivi liberalni aktivist kojem je Soros dao stipendiju postao je radikalni desničar koji Jobbiku 'krade' političke ideje


Mia Peretić
09.04.2018.14:05

Viktor Orban je na jučerašnjim parlamentarnim izborima u Mađarskoj osvojio treći uzastopni mandat, a njegova stranka Fidesz, u koaliciji s Kršćansko-demokratskom narodnom strankom u parlamentu osigurala dvotrećinsku većinu.

Ova izborna pobjeda omogućava im da bez problema mogu mijenjati Ustav i dalje gurati agendu mađarske iliberalne demokracije kao političkog uređenja budućnosti s uzorima u Rusiji, Turskoj i Indiji, a svojevrsni je udarac službenom Bruxellesu jer Mađarska unutar Europske unije nastavlja ploviti po svome.

Priča političkog sustava Mađarske zapravo je priča o koncentraciji u jednu stranu- Fidesz- i jednog vođu -Viktora Orbana- koji je od 2002. uspio 'progutati' ostale stranke desnog centra, a potpunu dominaciju ostvaruje od 2010. godine.

LIBERALNI KORIJENI

No, valja naglasiti kako niti Fidesz, a niti Viktor Orban, nisu počeli kao desničarska politička opcija, baš naprotiv, izrasli su kao antikomunistički studentski pokret krajem osamdesetih godina, a propagirali su snažnu liberalnu agendu, slobodne izbore i slobodno tržište, jednaka prava i individualne slobode. Samo ime Fidesz (mađarski Fiatal Demokraták Szövetsége) značilo je Savez mladih demokrata. 

Već je tijekom studija Orban bio uvjereni antikomunist i liberal, a za vrijeme služenja vojnog roka strahovao je da će kao vojnik biti poslan da pomogne gušenju pokreta 'Solidarnost' u Poljskoj, čije je vođe u više navrata ilegalno posjećivao.

"Tijekom studija se isticao, bio je pametan, hrabar i energičan. I volio je nogomet", prisjeća se njegov kolega Gabor Fodor za Financial Times.

Reuters

KOPERNIKANSKI ZAOKRET U DESNO

Nakon sloma Sovjetskog Saveza mađarska je ljevica očekivano pretrpjela poraz na prvim slobodnim parlamentarnim izborima, no zbog ekonomskog kolapsa za vrijeme desne vlade, već na idućim izborima se socijalisti vraćaju na vlast, a desnica ostaje u rasulu. Tada do izražaja dolazi Orbanova spremnost da svoju političku ideologiju potpuno prilagodi borbi za moć. Dio osnivača Fidesza tada je želio u savez s većom liberalnom strankom, a Orban je vjerovao da će ih, ako odu u koaliciju, jednostavno 'progutati'. 

Tada je za sebe vidio prostor na dezorijentiranoj desnici i radikalno mijenja svoju političku poziciju, zaokreće desno i političku platformu gradi na konzervativnim vrijednostima poput kršćanstva, obitelji i naroda.

Tijekom političke karijere išao je toliko daleko da je u radikalnim stavovima tijekom kampanje 2014. potpuno 'prešao na teren' Jobbika, radikalne desne stranke koju mnogi opisuju kao antisemitsku i neonacističku. Čak su i sami Jobbikovci tada kukali da im Orban svojom retorikom otima birače i kopira njihove politike.

"Naš glavni neprijatelj su liberalne stranke. Ovo je bitka, a mi moramo pobijediti", prisjeća se Fodor Orbanovih riječi.

TOTALNA VLAST

Potpunu dominaciju mađarskom političkom scenom Fidesz zauzima nakon izbora 2010. kada osvajaju vlast i donose niz kontroverznih odluka poput proglašavanja dana kada je potpisan Trianonski ugovor Danom nacionalnog jedinstva, unošenja preferencije o heteroseksualnom braku u Ustav. Također, dolazi do rehabilitacije regenta Miklós Horthya koji je za vrijeme Drugog svjetskog rata surađivao s nacističkom njemačkom.  Orban ga je u jednom bizarnom govoru nazvao 'iznimnim državnikom'.

Najružnije scene koje su obišle svijet bile su s mađarske granice tijekom imigrantske krize kada je, 2015. na granici sa Srbijom i Hrvatskom, Orban dao podići ogradu i žilet žicu kako bi spriječio prolazak sirijskih izbjeglica. 

Reuters

Orban je snažan zagovornik 'bijele' i 'kršćanske' Europe koja je, po njegovom mišljenju, ugrožena nadiranjem muslimana s kojima se ne bi trebali miješati. I tijekom ove kampanje često je naglašavao da će žešće oporezivati sve nevladine organizacije koje se bave pružanjem pomoći izbjeglicama. 

I same nevladine organizacije su mu omiljena meta kritike jer, kako smatra Orban, djeluju protiv mađarskih interesa. Zadnji veći okršaj s civilnim sektorom bio je napad na mađarskog milijardera židovskog porijekla Georgea Sorosa, poznatog financijera organizacija civilnog društva, da financiranjem brojnih nevladinih organizacija za građanska prava želi preplaviti Europu migrantima.

Ironično je da je upravo Orban svojevremeno bio Sorosev stipendist, a tijekom 1985. milijarder je, tijekom posjeta fakultetu na kojem je Orban studirao, donirao prijeko potrebne strojeve za kopiranje čija je distribucija bila regulirana od strane države zbog potencijala širenja subverzivnog materijala, a financirao je i fakultetske novine koje su kasnije postale glasilo Fidesza. 

“Kopirka je bila fantastična jer raditi kopije i slobodno pisati što mislite je tada bilo opasno", svjedoči Fodor o tadašnjoj situaciji.

Reuters

VOĐA DESNE EUROPE ILI OPORTUNI POPULIST?

I dok Europa s jedne strane strepi od svojevoljnog mađarskog premijera koji ne mari za kritike Bruxellesa, napade da Mađarsku iz demokracije vodi u autokraciju, te da guši same temeljne vrijednosti liberalne demokracije, birači su mu zahvalni zbog veoma niske nezaposlenosti (3,8 posto) i dinamičnog rasta (4 posto u 2017.).

Podijeljena oporba nije znala iskoristiti očito nezadovoljstvo dijela birača zbog navodnog klijentelizma i korumpiranosti u vlasti.

Nakon svega postavlja se pitanje je li Orban zaista izvorni konzervativni mađarski nacionalist i predvodnik konzervativne frakcije država unutar EU ili politički populist koji uspješno prilagođavao situaciji na mađarskoj političkoj sceni?

Europa

Viktor Orban

desnica

populizam

Fidesz

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter