jači spol pod jakom zaštitom

Facebook blokira žene koje vrijeđaju muškarce, pregledava im profile i briše komentare


Ružica Matić
05.12.2017.21:05
Facebook blokira žene koje vrijeđaju muškarce, pregledava im profile i briše komentare
Reuters/Ilustracija

sažeto

Najpopularninja društvena mreža počela je blokirati žene koje pišu „men are scum“, što bi otprilike odgovaralo hrvatskoj frazi „muškarci su svinje“, i slične komentare


Ružica Matić
05.12.2017.21:05

Nisu samo hrvatski desničari 'na udaru Facebooka' ovih dana. Najpopularnija svjetska društvena mreža počela je blokirati i žene koje pišu „men are scum“, (što bi otprilike odgovaralo hrvatskoj frazi „muškarci su svinje“). Facebook sve varijacije te fraze smatra govorom mržnje, javlja Guardian.

Stand up komičarka iz New Yorka, Marcia Belsky, 30. listopada je dobila jednomjesečnu zabranu korištenja Facebooka jer je napisala „muškarci su svinje“ kao komentar na foto album njezine prijateljice Nicole Silverberg, koja je u tom albumu pokazala kakvo je zlostavljanje doživjela nakon što je na Twitteru objavila listu prijedloga kako se muškarci mogu bolje ponašati prema ženama.

Marcia Belsky rekla je kako to nije bio prvi put da ju je Facebook suspendirao zbog sličnih stvari, uključujući kritike i šale na račun seksualnih predatora te da i mnoge njezine kolegice imaju isti problem. Komičarka Kayla Avery kaže kako je redovito izbacuju s Facebooka ako napiše da su muškarci „đubrad“, „smeće“, „najgori“ i slično. Privatna Facebook grupa u kojoj je 500 komičarki krajem studenog je zato organizirala akciju tijekom koje su sve odjednom objavljivale varijacije rečenice „muškarci su svinje“.

Facebook je priopćio kako su u slučaju Marcije Belsky pogriješili te će vratiti njezine obrisane komentare, no Avery i druge komičarke upozoravaju da Facebook ne samo da ih i dalje blokira ako napišu nešto tipa „muškarci su svinje“, već im intenzivno pregledava stare postove i briše one o muškarcima.

Belsky i druge komičarke ističu kako su njihovi komentari koje je Facebook proglasio govorom mržnje često bili odgovor na direktne napade koje su doživjele, a koji bi se mogli okarakterizirati kao govor mržnje. 

Facebook

govor mržnje

Podijeli članak