BORBA PROTIV FAKE NEWSA

Facebook uveo algoritam koji vijesti označuje kao lažne!


Vid Barić
20.03.2017.09:40
Facebook uveo algoritam koji vijesti označuje kao lažne!
Mariana Bazo / REUTERS

sažeto

Facebookov fact-checker je u svojoj test-fazi započeo s radom u SAD-u. Lažne i neprovjerene priče su označene kao "fake news" jednom kad ih pokušate podijeliti na svojemu zidu. Također,  Facebook vam nudi i linkove na članke koji su takvu lažnu priču razotkrili


Vid Barić
20.03.2017.09:40

Facebook je odlučio pojačati svoju borbu protiv lažnih vijesti.

Izbor Donalda Trumpa za američkog predsjednika pokrenuo je ozbiljnu debatu oko "lažnih vijesti" na Internetu i načina na koji se možemo boriti protiv njih. Facebook je u čitavoj priči, naravno, odigrao bitnu ulogu, pa je bio optuživan za davanje prostora lažnim vijestima i teorijama zavjere.

Iako Facebook ne može biti do kraja odgovoran za sadržaj koji preko te platforme dijele korisnici, taj je kriticizam pokrenuo odgovorne iza te tvrtke da porade na učinkovitim aparatima za rješavanje te situacije. Na kraju prošle godine su tako najavili suradnju s fact-checking organizacijama s kojima su najavili razvoj sistema koji razotkriva lažne vijesti i upozorava korisnike da ih ne dijele na svojem zidu, piše Quartz.

Facebookov fact-checker je u svojoj test-fazi započeo s radom u SAD-u. Priča koja je bilo vrlo dijeljena na dan Svetog Patrika, a koja navodi kako je tisuće Iraca bilo dovedeno u SAD da bi radili kao robovi, označena je kao "fake news" jednom kad ju pokušate podijeliti na svojemu zidu. Također,  Facebook vam nudi i linkove na članke koji su takvu lažnu priču razotkrili. 

Ako izignorirate ova Facebookova upozorenja i svejedno pokušate plasirati lažnu vijest na svoj profil, ona i dalje neće biti isti čas podijeljena. Dobit ćete, naime, još jedno upozorenje da je vijest lažna, a ako kliknete "Post anyway" ona će biti podijeljena na vašem zidu, ali s Facebookovom oznakom o lažnoj vijesti koja će svima biti vidljiva.

Nije još najjasnije kako točno funkcionira ovaj sustav i koliko će mu trebati da se uhoda. Cijela stvar je najavljena prije nekoliko mjeseci, no izgleda kako je članak s navodnim irskim robovima prvi na kojemu je Facebook odlučio testirati software za borbu protiv lažnih vijesti.

Ovaj Facebookov algoritam već kritiziraju Trumpovi glasači i ostali koji nemaju povjerenja u "mainstream" medij, kojega i sam Trump voli nazivati "fake newsom". Također, brojni su konzervativci uvjereni kako je Facebookov fact-checking servis lijevo-liberalne provenijencije i stoga ga već pokušavaju diskreditirati na razne načine kako bi mu smanjili na važnosti.

Zaustavljanje širenja lažnih informacija i vijesti  velika je i bitna zadaća za Facebook. Toga je previše i manualno se protiv toga ne može ići, a do sada je svaki pokušaj tehnološke solucije neslavno završio. Ovaj zadnji Facebookov pokušaj je zapravo hibrid ljudske i računalne solucije, koji se oslanja na profesionalne fact-checkere za verifikaciju vijesti, kao i na algoritme za njihovu identifikaciju.

Facebook će vas i dalje puštati da dijelite lažne vijesti na vašim profilima. Doduše, one će biti vidno i nepromjenjivo označene kao lažne, no i dalje će se moći pronaći na news feedu. Iako bi sve ovo moglo utjecati na to da se Internetom širi manji broj takvih vijesti i tekstova, za očekivati je i kako će Facebook biti i dalje optuživan za njihovo širenje, moguće i za cenzuru.

Facebook

lažne vijesti

algoritam

fact-checking

Podijeli članak