SREĆA JE U SKANDINAVIJI

Finska je najsretnija zemlja na svijetu, Hrvatska tek na 82. mjestu, svi susjedi sretniji od nas


Mia Peretić
14.03.2018.18:25
Finska je najsretnija zemlja na svijetu, Hrvatska tek na 82. mjestu, svi susjedi sretniji od nas
iStock

sažeto

Od 156. zemalja Hrvatska je na srednje žalosnom 82. mjestu, prije nas su Slovenija, Srbija, Crna Gora, pa čak i Kosovo


Mia Peretić
14.03.2018.18:25

Ako želite biti sretni, preselite se u Finsku! Ova je skandinavska zemlja prema UN-ovom godišnjem istraživanju proglašena najsretnijom zemljom na svijetu, prenosi USA Today.

Ovo izvješće o sreći, koje se od 2012. objavljuje oko Međunarodnog dana sreće koji pada na 20. ožujka, rangiralo je 156 zemalja prema pokazateljima među kojima su BDP, društvena potpora, očekivano trajanje života u punom zdravlju, društvene slobode, velikodušnost i odsustvo korupcije. 

U top deset najsretnijih zemalja su se, iza Finske, smjestile Norveška, Danska, Island, Švicarska, Nizozemska, Kanada, Novi Zeland, Švedska i Australija.

Navedene su zemlje ovako rangirane već zadnje dvije godine, a zajedničko obilježje im je niža nejednakost po pitanju dohotka, viši porezi, duga životni vijek, dobro zdravstvo, niska razina korupcije i potpora onima koji trebaju državnu podršku. 

Hrvatska se našla na osrednje žalosnom 82. mjestu, a prije nas su Italija na 47. Slovenija na 51., pa čak i Kosovo na 66., Mađarska na 69., Srbija na 78. i Crna Gora na 81. mjestu. Od susjeda su se iza nalazi jedino BIH na 93. mjestu.

SAD-a je na 18. mjestu, što znači da su pali za četiri mjesta od prošle godine, a glavni razlozi su slabija socijalna podrška, korupcija u vlasti i biznisu, te opadanje povjerenja u javne institucije. Izvješće također navodi epidemiju ovisnosti i depresije kao problema koji utječu na sniženu sreću u Amerikanaca.

Ove je godine u UN-ovom istraživanju glavni fokus na migraciji i sreći imigranata, faktori koji su po prvi put uključeni u studiju sreće. Deset zemalja koje su zauzele najviša mjesta na ljestvici također su se pokazale kao najsretniji izbor za svoje imigrante. 

Na dnu ljestvice nalaze se Burundi, Južni Sudan i Srednjoafrička Republika koje su nesigurne za život, gdje su česti politički prevrati, primanja su niska, a pristup adekvatnoj zdravstvenoj zaštiti je većini otežan.

10 najsretnijih zemalja na svijetu

1. Finland

2. Norway

3. Denmark

4. Iceland

5. Switzerland

6. Netherlands

7. Canada

8. New Zealand

9. Sweden

10. Australia

10 Najnesretnijih zemalja svijeta

1. Burundi

2. Central African Republic

3. South Sudan

4. Tanzania

5. Yemen

6. Rwanda

7. Syria

8. Liberia

9. Haiti

10. Malawi

istraživanje

sreća

Finska

UN

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter