U organizaciji Virgin Galactica

Pionir svemirskog turizma: Fizičar Stephen Hawking letjet će u svemir!


Dolores Drvodelić
20.03.2017.19:50
Pionir svemirskog turizma: Fizičar Stephen Hawking letjet će u svemir!
Profimedia

sažeto

Fizičar Stephen Hawking prihvatio je poziv Richarda Bransona da na pet minuta doživi bestežinsko stanje svemira


Dolores Drvodelić
20.03.2017.19:50

Osnivač Virgin Galactica Richard Branson pozvao je fizičara Stephena Hawkinga da u njegovoj letjelici SpaceShipTwo poleti u svemir. Fizičaru i kozmologu ideja se jako svidjela, a žarko je htio poletjeti u svemir još otkako je isprobao bestežinski let Zero Gravity Corp.-a 2007. godine. U jednoj britanskoj radijskoj emisiji potvrdio je da je prihvatio Bransonov poziv.

"Uvijek sam imao želju poletjeti u svemir. Dosad sam mislio da mi nitko neće dati tu priliku, ali Richard Branson ponudio mi je sjedalo na Virgin Galacticu", kazao je Hawking.

Planovi Virgin Galactica o turističkim izletima u svemir traju već više od desetljeća, a čini se kako je prvi let u svemir sve bliže. Prema informacijama seekera, SpaceShipTwo će se uspeti na visinu od 15 kilometara na krilima nositelja WhiteKnightTwo, a onda će se s nositelja lansirati u suborbitalnu sferu, u čijem će se bestežinskom stanju turisti zadržati oko pet minuta, prije povratka na Zemlju.

Prvi probni let Virgin Galactica bio je još 2014. godine, no nije uspio, pa su turistički letovi u svemir odgođeni na neodređeno. Testiranja su nastavljena 2016. godine, a iz tvrtke su potvrdili kako imaju listu čekanja od 700 ljudi za svemirsko iskustvo. Cijena karte bit će oko 250 tisuća američkih dolara.

Iako Hawking, kao i ostali s liste čekanja, željno iščekuje trenutak polijetanja, iz tvrtke Zero Gravity Corp. opisali su poteškoće s organizacijom simulacije bestežinskog letenja fizičaru. Morali su u svakom trenutku paziti na njegovo zdravstveno stanje. Kad su mu omogućili simulaciju bestežinskih letova, njih čak osam po trideset sekundi, uz Hawkinga su bili četvero fizičara i dvije medicinske sestre. Oni su u svakom trenutku pratili njegov puls, disanje, tlak i ostale funkcije.

technomad

Stephen Hawking

Richard Branson

let u svemir

bestežinsko stanje

gravitacija

Podijeli članak