ALELUJA! ZAVRŠETAK SRAMOTNOG RAZVLAČENJA PO SUDOVIMA

Frane Lučić i Miroslav Maškarin godinama čekali pravnu zadovoljštinu, a sada im je ona napokon ispunjena


Matej Devčić
15.03.2019.14:00
Frane Lučić i Miroslav Maškarin godinama čekali pravnu zadovoljštinu, a sada im je ona napokon ispunjena
Tea Cimas/Jure Miskovic/CROPIX

sažeto

Maškarin i Lučić nakon višegodišnje pravne bitke dobit će pozamašne odštete 


Matej Devčić
15.03.2019.14:00

Frane Lučić nakon više od 12, a Miroslav Maškarin nakon 13 godina bitke za svoja prava napokon su ovih dana dočekali pravdu. Naime, Vlada je na današnjoj sjednici dala pozitivno mišljenje o izvješću Državnog odvjetništva prema kojem se predlaže sklapanje nagodbe s Franom Lučićem, jedinim preživjelim vatrogascem iz kornatske tragedije, kojom bi se Lučiću isplatilo gotovo 5,5 milijuna kuna uz mjesečnu rentu od šest tisuća kuna.

Lučić je još početkom veljače djelomično dobio spor po pitanju naknade štete protiv grada Šibenika i Republike Hrvatske. Na nepravomoćnu presudu žalio se DORH zbog bitne povrede odredaba parničnog postupka, pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja te pogrešne primjene materijalnog prava u nepravomoćnoj presudi.

Lučić je nepravomoćnu presudu dobio nakon više od dvanaest godina od tragedije u kojoj je tijekom gašenja požara na Kornatima poginulo 12 vatrogasaca iz Šibenika, Vodica i Tisnog.

Maškarin dobio oko dva milijuna kuna odštete

U slučaju Maškarin, prema pisanju Novog lista, Općinski sud u Rijeci donio je nepravomoćnu presudu prema kojoj mu pripada oko dva milijuna kuna odštete za imovinsku štetu, čime je završen izdvojeni dio postupka za odštetu, koji je nakon presude Županijskog suda 2017. godine bio vraćen na ponovno suđenje.

2006. godine Maškarin je podvrgnut rutinskoj operaciji slijepog crijeva u KBC-u Rijeka, a zahvat je okončan amputacijom lijeve potkoljenice. Maškarin je proveo dugo vremena na odjelu intenzivne njege, ali je istodobno započeo pravnu bitku ne samo protiv odgovornih za njegovo zdravstveno stanje nego i za odštetu.

Krajem 2015. donesena je nepravomoćna presuda po kojoj je Maškarinu Općinski sud dosudio novčanu naknadu u iznosu od šest milijuna kuna, no Županijski sud ju je djelomično u travnju 2017. godine odbio, a djelomično prihvatio odluke prvostupanjskog suda.

odšteta

sudski proces

Frane Lučić

Miroslav Maškarin

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter