UGLEDNI HDZ-OVAC IM PRIJETIO STRIJELJANJEM

Glavni haaški tužitelj podržao rad Inicijative mladih za ljudska prava koja traži hrvatsku ispriku civilnim žrtvama Oluje


Vid Barić
13.10.2017.11:50
Glavni haaški tužitelj podržao rad Inicijative mladih za ljudska prava koja traži hrvatsku ispriku civilnim žrtvama Oluje
REUTERS

sažeto

Serge Brammertz je posjetio ured Inicijative u Zagrebu i tom prilikom naglasio važnost organizacija koje doprinose boljem razumijevanju prošlosti i procesu pomirenja


Vid Barić
13.10.2017.11:50

Inicijativa mladih za ljudska prava priopćila je u petak da je njihov ured u Zagrebu posjetio glavni tužitelj Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) Serge Brammertz. Tom prilikom naglasio je važnost organizacija koje promoviraju prava žrtava ratnih zločina i činjenica utvrđenih pred MKSJ-om te doprinose boljem razumijevanju prošlosti i procesu pomirenja.

"Želim posebno naglasiti važnost organizacija koje aktivno rade na promoviranju prava žrtava ratnih zločina i činjenica utvrđenih pred MKSJ-om te svojim radom doprinose boljem razumijevanju prošlosti i procesu pomirenja", rekao je, navodi se u priopćenju, glavni tužitelj Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) i Mehanizma za Međunarodne kaznene sudove (MMKS) Serge Brammertz nakon posjeta  zagrebačkom uredu Inicijative u četvrtak.

Brammertzov posjet Inicijativi tijekom njegova posjeta Zagrebu smatraju potvrdom njezina dosadašnjeg rada, ističe se u priopćenju.

"Iskoristili smo priliku upoznati g. Brammertza s rezultatima naših istraživanjima o stanju procesa tranzicijske pravde u Hrvatskoj, posebice procesuiranja ratnih zločina. Ističemo važnost nasljeđa rada MKSJ-a. Rad MKSJ-a pomaže našoj i drugim organizacijama pri zagovaranju pravde za žrtve i jačanju procesa pomirenja kojim se bavimo u Inicijativi, prvenstveno među mladima, pripadnicima generacije koja nije direktno sudjelovala u ratnim zbivanjima 90-ih godina", izjavio je Nikola Puharić, koordinator Programa pomirenja Inicijative mladih za ljudska prava, kaže se u priopćenju.

Tražili ispriku za civilne žrtve Oluje

Podsjetimo, Inicijativa mladih za ljudska prava je uzburkala javnost kampanjom u kojoj su tražili ispriku Republike Hrvatske zbog srpskih civilnih žrtava koji su nastradali u operaciji Oluja 1995. godine.

Prema Hrvatskom helsinškom odboru, u operaciji je tada ubijeno preko 600 većinom starijih građana, a protjerano je više od 200.000 Srba.

"Ispričavamo se i očekujemo da će najviša državna tijela Republike Hrvatske, čiji su prethodnici planirali i izvršili operaciju, učiniti isto", govorili su tada mladi ljudi iz Inicijative, dok je sa svih strana po njima letjelo drvlje i kamenje zbog inzistiranja na hrvatskoj isprici civilnim žrtvama operacije Oluja.

Unatoč svemu, u Inicijativi mladih za ljudska prava su i dalje odlučni u onome što traže, budući da je Hrvatska, prema njihovim riječima, napravila "malo ili ništa" u vezi s osudom počinitelja tada počinjenih ratnih zločina.

"Želimo pokazati lice Hrvatske koje mari o pravdi i izražava suosjećanje za žrtve. Govorimo vladi da je isprika minimum solidarnosti nakon višestrukog kršenja ljudskih prava i nepostojanja sudskih postupaka," kazali su iz Inicijative.

HDZ-ovac ih je zbog Inicijative htio strijeljati

Kampanja Inicijative mladih za ljudska prava je toliko izbacila iz takta istaknutog HDZ-ovca Hrvoja Marušića da im je otvoreno na Facebooku zaprijetio strijeljanjem:

Stoko yugokomunistička, treba vas sudit i streljat!

HDZ se ogradio od te izjave i najavio sankcije unutar stranke. Početkom mjeseca je predsjedništvo HDZ-a, napokon, pokrenulo postupak za isključenje iz stranke Hrvoja Marušića, predsjednika Zajednice poduzetnika HDZ-a i bivšeg splitskog gradskog vijećnika, i to upravo zbog divljačkih Facebook objava koje je uputio Inicijativi mladih za ljudska prava.

oluja

isprika

Inicijativa mladih za ljudska prava

Hrvoje Marušić

Zagrebački maraton

Serge Brammertz

Nikola Puharić

Podijeli članak