VIDEO: Karta u jednom smjeru

Građani su ispratili Pavelića, Tuđmana, Tita i ostale duhove prošlosti koji su otputovali iz hrvatske sadašnjosti


Sanja Rapaić
14.11.2017.19:00
Građani su ispratili Pavelića, Tuđmana, Tita i ostale duhove prošlosti koji su otputovali iz hrvatske sadašnjosti

sažeto

Na simboličan se način pokušava zaustaviti odljev mozgova...


Sanja Rapaić
14.11.2017.19:00

Umjesto mladih i pametnih ljudi, koji svakodnevno napuštaju zemlju, danas su, s perona 505 autobusnog kolodvora u Zagrebu, s kartom u jednom smjeru, otputovali duhovi prošlosti, ponijevši sa sobom ideologije i mitove koji su već desetljećima teret napretka ovog društva, ali i jedan od glavnih uzroka odljeva mozgova iz Hrvatske, kažu Kreativci za bolje sutra.

Kako bi na inovativan način ukazali na problem odlaska intelektualaca i mladih obitelji, koji Hrvatsku ne napuštaju samo zbog financijskih razloga, nego i zbog depresivne atmosfere opterećene prošlošću, oni su, na internetskoj stranici, pokrenuli projekt kojim se pokušava, na simboličan način, zaustaviti odljev mozgova.

Popis putnika u autobusu duhova sastavili su sami građani, svojim prijedlozima i glasovima. Najveći broj glasova za trajni izgon iz hrvatske sadašnjosti dobili su Ante Pavelić (4168) i Franjo Tuđman (3934). Slijede ih Jure Francetić (2146), Gojko Šušak (1964), Vjekoslav Luburić (1562), Zvonko Bušić (1557), Mile Budak (1557), Josip Broz Tito (1442), Edvard Kardelj (966), Alojzije Stepinac (954), Boško Buha (816)...

„Na imena duhova prošlosti, koji su dobili najviše glasova, kupili smo prave karte. Ovim smo projektom smanjili stvarni odljev mozgova barem za jedan autobus. Nadamo se da će to biti prvi korak prema tome da se, jednom za svagda, riješimo onih stvari iz prošlosti koje nam već predugo smetaju da krenemo naprijed”, poručuju su Kreativci za bolje sutra.

Ostaje nam da vidimo hoće li ova simbolična gesta doista pokrenuti i postupak „deložacije duhova prošlosti“ i ideologija iz umova onih koji su zaglavili u 41-oj i 91-oj, ali i političara koji se, umjesto nagomilanim problemima, sadašnjošću i budućnošću, uporno bave duhovima prošlosti.

Kako je izgledao ispraćaj autobusa s Pavelićem, Tuđmanom, Titom, Luburićem i ostalim duhovima prošlosti, pogledajte na videu:

Podijeli članak