ZATVARANJE 1. LIPNJA

Gradonačelnik Bandić, samoprozvani otac Kina Europe, odlučio je biti strog prema svom djetetu. Kultno mjesto stavlja ključ u bravu


Matej Devčić
23.04.2019.11:50
Gradonačelnik Bandić, samoprozvani otac Kina Europe, odlučio je biti strog prema svom djetetu. Kultno mjesto stavlja ključ u bravu
Tomislav Kristo/CROPIX

sažeto

Zagreb Film Festival danas je izvijestio da će Kino Europa početkom lipnja zatvoriti svoja vrata


Matej Devčić
23.04.2019.11:50

Prije nešto više od dva tjedna zagrebački gradonačelnik Milan Bandić kazao je da je Kino Europa njegovo dijete, da je on tata i mama tog kina, te da bi zatvaranje kina bilo kao da ide eutanazirati kćer.

No, do svojevrsne eutanazije će ipak doći, ako je suditi po današnjem priopćenju Zagreb Film Festivala u kojem navode da će Kino Europa svoja vrata zatvoriti prvog lipnja, što je Bandić najavio još prošlog tjedna na sjednici Gradske skupštine.

"Kontinuiranu kulturocid u Zagrebu"

"Grad Zagreb time je odbio naše molbe da se kino ne zatvara dok ne počne renovacija, kao i nekoliko modela obnove kina koje predlažemo već godinama, pri čemu sredstva restauracije ne bi bila na teret građanima Zagreba i poreznim obveznicima Republike Hrvatske.

Umjesto toga, najavljuju se 'pripremne radnje u svrhu renoviranja (adaptacije) dotrajalosti objekta' za koje, podsjećamo, u gradskom proračunu ne postoje ni projektni nacrti, ni planovi sanacije, renovacije ili javne nabave, niti namjenska sredstva", ističe ZFF u priopćenju.

Poručuju da će svoju borbu za Kino Europa nastaviti pravnim putem te da će do 1. lipnja poduzeti niz akcija kako bi pažnju javnosti skrenuli na "kontinuirani kulturocid u Zagrebu".

Isticanje ugovora o zakupu

Podsjetimo, početkom travnja direktor Zagreb Film Festivala Boris T. Matić kazao je da su djelatnici ZFF-a primili dopis zagrebačkog Gradskog ureda za imovinsko-pravne poslove i imovinu grada, kojim ih se obavještava da im desetogodišnji ugovor o zakupu istječe 1. lipnja te se pozivaju da tog dana predaju Kino Europa u posjed Gradu Zagrebu.

Tomislav Kristo/CROPIX

Grad Zagreb u dopisu je naveo da je nužna obnova Kina Europe i da bi radovi trajali šest mjeseci, a djelatnici ZFF-a kazali su da je renovacija djelomično provedena te da su Gradu još prošle godine slali dopise vezane uz produljenje ugovora ali da ih nakon toga nitko nije kontaktirao.

Bandić: "Nije Kino Europa ni babovina ni ćaćovina"

Zagrebački gradonačelnik tada je kazao da se cijela priča oko Kina Europe vrti oko šanka, pa je i organizatore prosvjeda koji se održao ispred kina nazvao "šank linijom".

Gradonačelnik je, između ostalog, prošloga tjedna poručio da će se nakon obnove kina objaviti natječaj za zakup, na kojem nije isključen nitko, pa ni postojeći zakupci te da Kino Europa nije ni ni "babovina ni ćaćovina" da bi se davalo bivšim zakupcima.

Zagreb

kino europa

zatvaranje

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter