brod je kretao prema našoj luci

Grčka policija u Pireju zaplijenila ogromne količine 'džihadističke droge' kojoj je odredište bilo Hrvatska


Daniel Radman
08.01.2019.08:10
Grčka policija u Pireju zaplijenila ogromne količine 'džihadističke droge' kojoj je odredište bilo Hrvatska
Ilustracija / Getty Images

sažeto

Grčke vlasti su tek objavile da je brod stigao iz Sirije te da je posljednja tri dana bio usidren u pirejskoj luci, a pronađena droga bila je skrivena u olovnim cijevima


Daniel Radman
08.01.2019.08:10

Grčka policija, u suradnji s turskom, zaplijenila je sinoć u Pireju ogromne količine kaptagona, droge na bazi amfetamina koja se još naziva i 'džihadističkom drogom'.

Za sada nema preciznih informacija o količinama, grčke vlasti su tek objavile da je brod stigao iz Sirije te da je posljednja tri dana bio usidren u pirejskoj luci, a pronađena droga bila je skrivena u olovnim cijevima. Premda neki mediji tvrde da je konačna postaja trebala biti Hrvatska, čini se da je bila riječ o manevru krijumčara kako bi se smanjile sumnje policije. Naime, pretpostavlja se da je brodu, nakon Hrvatske, iduća i posljednja destinacija ipak bio Dubai.

U velikim količanama koristili su ga borci ISIL-a

Inače, kaptagon je vrhunac svoje popularnosti dosegao za vrijeme najvećih oružanih sukoba u Siriji. Kako su ga u velikim količanama koristili borci ISIL-a, brzo je prozvan 'džihadističkom drogom', a zbog zvjerstava koje su činili po utjecajem droge došao je na iznimno loš glas. Nerijetko se pisalo kako džihadisti upravo zbog korištenja kaptagona ne osjećaju bol te da danima ne osjećaju potrebu za snom, no znanstvenici su te tvrdnje ocijenili preuveličanim.

No, kaptagon su osim boraca ISIL-a u Siriji ubrzo počele koristiti i druge strane, pa čak i civili, što je dovelo do ogromne potražnje, a proizvodnjom i švercom droge gotovo sve strane financirale su svoje ratne kampanje. Osim u Siriji, kaptagon je popularan i u drugim zemljama Srednjeg istoka, a jedna od najvećih zapljena dogodila se u Libanonu, gdje je s dvije tone droge uhićen saudijski princ.

Proizvodnja kaptagona, inače, započela je 60-ih godina i u farmaciji je primarno korišten kao lijek za poremećaj pozornosti s hiperaktivnošću (ADHD), no s tržišta je nakon 20-ak godina povučen zbog izazivanja ovisnosti.

droga

ISIL

kaptagon

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter