DRUGA STRANA NAJLJEPŠEG ADVENTA U EUROPI

Stanarima centra dojadila manifestacija: 'Gužve ne prestaju, napiju se pa buče i povraćaju, a kobasica nam je svima preko glave'


Tomislav Kukec
06.12.2018.17:00
Stanarima centra dojadila manifestacija: 'Gužve ne prestaju, napiju se pa buče i povraćaju, a kobasica nam je svima preko glave'
Sandra Simunovic / CROPIX

sažeto

Iako većina Zagrepčana obožava svoj Advent, nekima je zbog gužvi i velikog broja kućica manifestacija "došla na vrh glave"


Tomislav Kukec
06.12.2018.17:00

Samo prošlog mjeseca Zagreb je ostvario gotovo 160 tisuća noćenja, objavila je danas Hrvatska turistička zajednica, a očekuje se da će rezultati u prosincu biti još bolji zbog Adventa u Zagrebu, koji je godinama zaredom proglašavan najljepšim u Europi. 

Zagreb je zbog toga postao omiljena destinacija brojnih božićno raspoloženih turista koji dolaze u hrvatsku metropolu kako bi uživali u Adventu. Kako se približava Božić, gužve su pred adventskim kućicama sve veće, piju se kuhano vino i rakija, jedu kobasice na milijun načina, ali i grahovi, sarme, burgeri, pečeno meso, gulaši...

Damjan Tadić / Cropix

Advent im se popeo na vrh glave

Iako je Adventom lijepo prošetati, pojesti i popiti nešto s obitelji ili prijateljima pa produžiti kući, za mnoge koji žive u centru Advent je horor koji ne prestaje mjesec dana. Prošetavši tako Adventom pitali smo nekoliko stanovnika Donjeg Grada kako se adventske gužve održavaju na njihov život, a iako nisu svi nezadovoljni, ima i onih kojima se Advent "popeo na vrh glave". 

"Maknite konačno sve te ljude!", govori, pola u šali, a pola ozbiljno, Zagrepčanka Tina (31). Živi nedaleko Trga bana Josipa Jelačića i na gužve je već navikla, ali "ovo je previše":. 

"Stalno su na Trgu neka događanja, na to smo se već svi navikli. Ali obično se radi o nekom prosvjedu ili koncertu, traje par sati i sve se vrati u normalu. No ovo je neprekidno mjesec dana čistog mučenja. Ako se voziš tramvajem doma, treba ti sto godina, vozi se u koloni. AKo hoćeš pješke, svi te izudaraju u toj gužvetini. Nosaju hot-dogove i kobasice kao da ih nikad prije nisu probali, sve smrdi po ulju i mesu. Na auto ili taksi ne treba ni pomišljati. Inače je sve zakrčeno i parkiramo tri kvarta dalje, a sada je i to nemoguće. Tako da, sve u svemu, nije ugodno. Nisam Grinch, ali s vremenom te i ta euforija oko Božića počne iritirati zbog tih gužvi", iskreno će djevojka koja u centru živi u podstanarskom stanu. 

Damjan Tadić / Cropix

Urmivoljenica, gospođa Marica, tvrdi, pak, kako se na Adventu vidi i nedostatak kulture. A možda i javnih WC-a. Pogotovo je to, kaže, vidljivo kod Zrinjevca gdje se navečer "urinira gdje stigne". 

Sjede na klupama i piju

Popiju vina i rakije, a nema baš dovoljno javnih wc-a u blizini. I onda što će nego po drveću oko Zrinjevca. Bilo je i povraćanja, mladi se napiju najgore. Oni često uopće i ne kupuju na Adventu, nego nose svoje vino u bocama, termosicama, sjede po klupama i samo piju. Svaka čast policiji, ima ih dovoljno i često tuda prolaze, ali nakon radnog vremena ostaje samo nekoliko redara koji se ne žele upuštati u sukobe sa pijancima", kaže gospođa Marica. 

Treba biti pošten i reći kako je većina Zagrepčana ipak suglasna s održavanjem Adventa, pogotovo jer se radnim danom sva događanja završavaju već oko 23 sata. Gužva je svima problem broj jedan, a ima i onih koji smatraju da je previše kućica s hranom. 

"Kao da je smisao blagdana jesti. Ima premalo kućica s drugim sadržajima, jako malo ručnih radova, suvenira, poklona. Svi su u kobasicama, gotovo da nema štanda koji ih ne kuha ili ne peče. Sve to često izgleda kao seoski vašar", kaže još jedna stanovnica Centra. 

Damjan Tadić / Cropix

Procjenjuje se da je prošle godine Adventom prošlo oko dva milijuna posjetitelja, ostavivši na petstotinjak kućica, ali i u kafićima, restoranima i hotelima, oko 15 milijuna eura. Stoga se većina Zagrepčana s kojima smo razgovarali slaže kako je riječ o korisnoj turističkoj manifestaciji. No, smatraju, trebalo bi ga reducirati samo na trgove, a ne i pokrajnje uličice uz Ilicu, jer se tu stvara nesnosna gužva, trebalo bi bolje osmisliti javne wc-e te općenito smanjiti broj ugostitelja. 

"Ali, neka, proći će i tih mjesec dana", zaključuju naši sugovornici. 

Zagreb

turizam

advent

Advent u Zagrebu

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter