ugnjetavanje kakvo još nismo vidjeli?

Hawking: Umjetna inteligencija mogla bi biti najgori događaj u cijeloj povijesti civilizacije


Ružica Matić
11.11.2017.22:25
Hawking: Umjetna inteligencija mogla bi biti najgori događaj u cijeloj povijesti civilizacije
Profimedia

sažeto

Hawking smatra kako treba provesti još puno istraživanja kako bismo znali izvući najbolje od umjetne inteligencije


Ružica Matić
11.11.2017.22:25

Kako se iz SF filmova počinju premještati u stvarnost, sofisticirani humanoidni roboti i razvoj umjetne inteligencije izazivaju sve više podozrivosti i straha. Na Web Summitu u Lisabonu, velikoj tehnološkoj konferenciji u Lisabonu gdje je Sophia, prvi robot s državljanstvom, dala intervju iz kojeg je vidljivo kako ona zaista 'misli svojom glavom', Stephen Hawking upozorio je da bi ljudi mogli skupo platiti tehnološki napredak.

„Uspjeh u razvoju umjetne inteligencije mogao bi postati najgori događaj u povijesti naše civilizacije", istaknuo je najpoznatiji svjetski znanstvenik. Ovo nije bilo prvo Hawkingovo upozorenje na ovu temu, no sad je bio vrlo konkretan oko onog što ga zabrinjava.

„Razvoj umjetne inteligencije mogao bi potaknuti stvaranje moćnog autonomnog oružja koje bi manjina koristila za ugnjetavanje većine", rekao je fizičar s IQ-om 160, javlja USA Today.

Ideja o naoružanim robotima koji u ratovima i bilo kakvim sukobima sami odlučuju tko će živjeti, a tko umrijeti zaista je zastrašujuća, no postoje i brojne prednosti. Pametni roboti mogu nam pomoći pobijediti danas neizlječive bolesti i popraviti štetu koju smo napravili planetu, ističe Hawking, i promijenit će svaki aspekt naših života.

Reuters

Hawking smatra kako treba provesti još puno istraživanja  kako bismo znali izvući najbolje od umjetne inteligencije.

"Možda bi svi na trenutak trebali zastati i fokusirati razmišljanja ne samo na stvaranje umjetne inteligencije koja će biti sposobna i uspješna, već i o načinima na koji ona može doprinijeti općoj društvenoj koristi", rekao je Hawking.

Robota izvan ljudske kontrole ili pod kontrolom manjine koja će ugnjetavati ostatak čovječanstva boji se i inovator Elon Musk.

„Ako niste zabrinuti zbog umjetne inteligencije, trebali biste biti. To je mnogo veći rizik od Sjeverne Koreje“, ističe Musk.  

roboti

umjetna inteligencija

Stephen Hawking

Podijeli članak