video: čisti luksuz

Hitlerovo odmaralište postalo je nova turistička atrakcija: od radničkog naselja do elitnog turizma


100posto
22.07.2018.09:00
Hitlerovo odmaralište postalo je nova turistička atrakcija: od radničkog naselja do elitnog turizma
Screenshot

sažeto

Tri godine prije početka Drugog svjetskog rata Hitler je naredio izgradnju Prore kao najvećeg svjetskog turističkog centra


100posto
22.07.2018.09:00

Njemački investitori poslije višegodišnje obnove pretvorili su zapušteno nacističko odmaralište Prora na obali Baltičkog mora u turistički centar. Ovoj lokaciji dodijeljen je status odmarališta, što znači da će ubuduće naplaćivati turističku pristojna od 2,85 eura dnevno po osobi.

"To je certifikat za određeni nivo turizma i znak da će se Prora i dalje razvijati i unaprjeđivati kao turistički centar", izjavio je glasnogovornik gradske uprave, u kojem se nalazi odmaralište.

Kompleks se sastoji se od nekoliko šestokatnica ukupne dužine 4,5 kilometara duž plaža na otok Rügen, na baltičkoj obali. Tri godine prije početka Drugog svjetskog rata Adolf Hitler je naredio izgradnju Prore kao najvećeg svjetskog turističkog centra, za smještaj više od 20.000 radnika tadašnje Njemačke. Rat je poremetio ove planove pa je projekt napušten usred gradnje 1939. godine.

Godine 2013. lokaciju je preuzela njemačka građevinska kompanija koja je obnovila Proru i preuredila je u stotine luksuznih stanova koji se mogu iznajmiti ili kupiti. U kompleksu se nalazi i hotel, omladinski hostel, trgovine s luksuznom robom i restorani. 

Hitler

odmaralište

prora

newsletter

Prijavite se na Newsletter