100posto KOMENTAR

Hitro.hr: Vijeću za 'Za dom spremni' treba 7 dana da kaže: OK, intenzivirat ćemo se


Tomislav Kukec
14.09.2017.21:30
Hitro.hr: Vijeću za 'Za dom spremni' treba 7 dana da kaže: OK, intenzivirat ćemo se
Cropix

sažeto

Mržnja se nekontrolirano širi iz dana u dan, tenzije jačaju na svim stranama, a rješenja nema na vidiku


Tomislav Kukec
14.09.2017.21:30

Direktor jedne velike kompanije koja se bavi internet prodajom imao je ovih dana velik problem. Zbog greške u sustavu, klijenti već neko vrijeme ne mogu plaćati karticom. To je dovelo do toga da mu strane tvrtke otkazuju zastupstva, a i prihodi su sve manji. Stoga je oformio tim čiji je cilj bio zadaća istražiti što se događa. Kada oni ni nakon nekoliko tjedana nisu imali nikakvog rezultata, strogo im se obratio. Poslao im je e-mail i naložio im da moraju intenzivirati svoj rad. 

Odgovor je stigao točno sedam dana kasnije. Pisalo je: OK, intenzivirat ćemo. Smajlić.

Direktor je pop..dio, otpustio lijenu bagru, na Zavodu za zapošljavanje pronašao pametnog, mladog informatičara koji se baš spremao u Irsku, dao mu je dobru plaću i u 24 sata problem je bio riješen. 

Premijer jedne malene države na granici Zapada i Istoka ima već mjesecima ozbiljan problem. Glasna grupa terorizira tihu većinu kličući pozdrav "Za dom spremni" koji samo u njihovim glavama nema nikakve veze sa ustaštvom. Zbog toga Hrvatska redovito dospijeva u svjetske medije kao zemlja koja podupire fašizam i totalitarne režime, pada konkurentnost, investicije su nikakve, a rejting zemlje pada u podrumov podrum. Problem je, naizgled, jednostavno riješiti - zabranom fašističkih simbola - no premijer iz naše priče odlučio je zakomplicirati stvar, najvećim dijelom zato što se boji reakcije glasne manjine koja terorizira ostatak naroda. 

Stoga je odlučio oformiti tim čija je zadaća istražiti što se događa. Kada oni ni nakon nekoliko mjeseci nisu imali nikakvog rezultata, a problem je postajao sve veći, strogo im se obratio. Sazvao je tiskovnu konferenciju i naložio im da moraju intenzivirati svoj rad.

Odgovor je stigao točno sedam dana kasnije. Pisalo je: OK, intenzivirat ćemo. Smajlić. 

Premijer je slegnuo ramenima i odgovorio OK.

Cropix

Hrvatski premijer Andrej Plenković je, naime, prije točno sedam dana sazvao izvanrednu tiskovnu konferenciju na kojoj se, između ostalog, osvrnuo na ploču sa spornim "ZDS" postavljenom poginulim pripadnicima HOS-a u Jasenovcu, mjestu poznatom i kao hrvatski Auschwitz zbog zloglasnog ustaškog logora. 

"Vijeće za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima prihvatilo je na sjednici u četvrtak apel premijera Andreja Plenkovića da intenzivira svoj rad te je postavilo teze o nedemokratskim režimima koje će služiti kao podloga za konačne zaključke, izjavio je nakon sjednice u Banskim dvorima predsjednik tog vijeća, akademik Zvonko Kusić"

Sedam dana. Sedam punih dana trebalo je Vijeću da "skopča" što je premijer htio reći i da mu odgovori OK. Da bi to napravili, nisu se mogli čuti telefonom. Nisu si čak mogli niti poslati e-mail. Ne, Vijeće je moralo sazvati sjednicu. Poznavajući hrvatske institucije, ona je vjerojatno sazvana papirom, koji je tko zna koliko poštom - ili u boljim uvjetima kurirom - stiglo na adrese svih članova povjerenstva. Lijepo su se obukli, sjeli za veliki stol i zaključili da je premijer u pravu kada kaže da bi trebali brže raditi. Zadovoljni zaključenim, stisli su si ruke i otišli, možda, na ručak. 

U tih sedam dana, po drugi je put gorio srpski tjednik Novosti. Iako se radi o tjedniku čije su naslovnice proteklih tjedana često bile vrlo neprimjerene, a katkad i degutantne, ideja da netko u 2017. u europskoj Hrvatskoj spaljuje bilo koju tiskovinu vraća nas u najcrnji mrak ideoloških zabrana i zatiranja slobode govora. 

U tih sedam dana, Thompson je opet nastupio u centru Zagreba i još jednom pozdravio oduševljenu masu u crnom sa "Za dom spremni". Klinci koji su o Domovinskom ratu učili sa desničarskih portala bili su u većini. 

U tih sedam dana, nastalo je tisuće i tisuće statusa na Facebooku potpisanih sa ZDS. Prodano je na stotine crnih majica sa, eto zgodno, grbom u negativu zbog čega, eto zgodno, prvo crveno polje ispada bijelo. 

Iscrtani su deseci ušatih U po zgradama.

Jedan portal kojeg ne želimo reklamirati dao si je truda i pobrojio "četničke grobove" po Banovini. Grobove! Četničke! 2017!

Mržnja se nekontrolirano širi iz dana u dan, tenzije jačaju na svim stranama, a rješenja nema na vidiku. Hrvatskoj se svakog dana ove jezive, licemjerne tirade nazvane "rješavamo problem godinu dana", nanosi golema, nemjerljiva šteta. Nanose ju oni koji sebe nazivaju domoljubima, uopće ne uviđajući da svojoj djeci i djeci njihove djece uništavaju budućnost. Kao da nije dosta što svatko sa zdravim razumom shvaća da mu nema druge nego lizati džonove stranaca u Irskoj, Njemačkoj i Kanadi za koricu kruha, nego želimo i da upiru u nas prstom i kažu, ovaj ti je iz Hrvatske, one tamo fašističke nedođije s Balkana.

Ali, dobro je znati da je Vijeće inteziviralo svoj rad. Želimo im puno uspjeha.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala 100posto.hr

Andrej Plenković

100posto komentar

Za dom spremni

Vijeće za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima

Zvonko Kusić

Podijeli članak