slučaj koji je podijelio pakistan, ali i svijet

Hoće li ona biti prva kršćanka pogubljena zbog vrijeđanja proroka Muhameda?


100posto
11.10.2018.08:05
Hoće li ona biti prva kršćanka pogubljena zbog vrijeđanja proroka Muhameda?
Screenshot/YouTube

sažeto

Pakistanska kršćanka koja je zbog bogohuljenja na smrt osuđena 2010. godine u iščekivanju je odluke Vrhovnog suda koji treba obznaniti hoće li smrtna kazna biti izvršena 


100posto
11.10.2018.08:05

Asia Bibi, 53-godišnja pakistanska kršćanka koja je zbog bogohuljenja na smrt osuđena 2010. godine u iščekivanju je odluke Vrhovnog suda u Pakistanu koji treba obznaniti hoće li smrtna kazna biti izvršena ili ne. 

Tročlano vijeće Vrhovnog suda odluku je donijelo u ponedjeljak, no očekuje se da će ona biti poznata tijekom ovog ili idućeg tjedna, piše Daily Mail

Njihov bi joj pravorijek mogao zapečatiti sudbinu: ako potvrde presudu, jedina šansa da izbjegne smrtnu kaznu jest apel za pomilovanjem koji treba uputiti predsjedniku države.

Asia Bibi osuđena je nakon incidenta tijekom rada u polju kada je krenula po vodu, a žene muslimanske vjeroispovjesti su se pobunile, smatrajući da kao ne-muslimanka ne bi smjela piti iz iste posude za vodu kao i one. Zaoštrilo se kada je Bibi odgovorila da su uvrijedile njezinu vjeru u Isusa Krista spasitelja, navodno uz opasku "Što je prorok Muhamed ikada učinio za spasenje čovječanstva?".

Ovo je bilo dovoljno da je prijave lokalnom imamu i optuže za bogohuljenje, odnosno vrijeđanja proroka Muhameda. 

Nakon toga u njezinu je kuću upala rulja koja ju je brutalno pretukla, nakon čega je odvedena u zatvor i osuđena na smrt.

Bogohuljenje je u Pakistanu vrlo ozbiljan zločin i u pravilu se za to dobiva smrtna presuda, a ukoliko sud potvrdi smrtnu kaznu, Bibi će biti prva osoba u Pakistanu koja je pogubljena zbog bogohuljenja.

smrt

kazna

muslimani

uvreda

kršćani

newsletter

Prijavite se na Newsletter