KAO U DOBA HITLERA

Homoseksualce u Čečeniji muče i ubijaju u koncentracijskom logoru


Ružica Matić
11.04.2017.13:30
Homoseksualce u Čečeniji muče i ubijaju u koncentracijskom logoru
Profimedia

sažeto

U proteklih mjesec dana čečenske su vlasti otele i otpremile u logor najmanje 100 homoseksualaca iz cijele republike, a najmanje trojicu ubile


Ružica Matić
11.04.2017.13:30

U Čečeniji vlasti progone homoseksualce na način koji nije viđen od Hitlerove Njemačke, upozoravaju aktivisti za ljudska prava. Novaja gazeta, ruski opozicijski list koji je stekao ugled neovisnim izvještavanjem i istraživačkim temama, piše kako u Čečeniji postoji koncentracijski logor za homoseksualce u kojem ih muče elektrošokovima i tuku do smrti.

U proteklih mjesec dana čečenske su vlasti otele i tamo otpremile najmanje 100 homoseksualaca iz cijele republike, a najmanje trojicu ubile, javila je Novaja gazeta pozivajući se na brojne izvore iz čečenskih tajnih službi i LGBT zajednice. Radi se o pravoj čistki.

Profimedia

Osobe LGBT orijentacije čečenske vlasti traže i preko objava na društvenim mrežama, gdje policajci glume homoseksualce koji traže partnera. Od onih koje otkriju i uhite silom izvlače sve njihove kontakte kako bi došli do novih imena. Među uhićenima ima i poznatih osoba. Novaja gazeta izvijestila je o trojici ubijenih kojima se znaju imena i osobni podaci. Radi se o dvojici televizijskih reportera i jednom konobaru. Strahuje se da je crna brojka zapravo mnogo veća.

Ako prežive logor ubije ih vlastita obitelj

U Čečeniji, ruskoj republici na Kavkazu koja je izgubila rat za neovisnost od Moskve, većina stanovništva su Muslimani i društvo se posljednjih desetljeća intenzivno islamizira – krajem 90-ih čak je bio uveden šerijatski zakon – pa homoseksualci koji prežive logor nerijetko pogibaju od ruke članova vlastite obitelji.

Ubojstvo iz časti vrlo je česta pojava zbog koje uglavnom stradavaju mlade žene, no sve češće na meti su i homoseksualci. Članovi obitelji odvode ih na osamljena mjesta, tamo ubijaju i odmah pokapaju. Za nesretne ljude nikad nitko ne pita.

Profimedia

O žrtvama ne postoje baš nikakvi službeni podaci. Naime, čečenske vlasti tvrde da tamo uopće nema osoba LGBT orijentacije, pa onda ne može biti ni progona istih. Homoseksualce se muči i ubija bez podizanja optužnica i suđenja. Uhićeni borave u mračnim ćelijama toliko malim da ne mogu leći ni sjesti, naguraju ih po 40 u jednu. Preživjeli govore o mučenjima i užasnim premlaćivanjima.

Bijeg u sigurnost

Gay Čečeni pokušavaju se spasiti bijegom u inozemstvo ili liberalnije ruske gradove, Moskvu i Sankt Peterburg. No, u cijeloj Rusiji od 2013. na snazi je Putinov anti-gay zakon, pa ako ih policija uhvati izvan Čečenije i oni nemaju novca da plate kaznu, vraćaju ih kući gdje ih često čeka smrt.

Ruska organizacija LGBT Network zločine u Čečeniji dokumentira na stranici  www.lgbtnet.org, gdje se mogu i uplatiti donacije za pomoć homoseksualcima koji bježe iz Čečenije. 

Čečenija

homoseksualci

koncentracijski logor

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter