NIJE KRIV

Horvatinčić oslobođen optužbi za pomorsku nesreću kada je izazvao smrt dvoje talijanskih supružnika


Lada Novak Starčević
13.10.2017.12:00
Horvatinčić oslobođen optužbi za pomorsku nesreću kada je izazvao smrt dvoje talijanskih supružnika
Cropix

sažeto

'Imajući u vidu iskaz Horvatinčića, svjedoka i vještačenja te vještaka - nije na siguran i nedvojben način utvrđeno da je Horvatinčić napravio ono što mu se stavlja na teret', rekla je sutkinja


Lada Novak Starčević
13.10.2017.12:00

Tomislav Horvatinčić danas je oslobođen optužbi za pomorsku nesreću u kolovozu 2011. kada je kod Primoštena izazvao smrt talijanskih supružnika Francisca i Marinelle Salpietro

Pravorijek mu je na Općinskom sudu u Šibeniku pročitala Maja Šupe, predsjednica istog sudskog vijeća koje je Horvatinčića 2015. proglasilo krivim i osudilo ga na 20 mjeseci zatvora, uvjetno na tri godine. U toj presudi, na koju su se žalila optužba i obrana, istaknuto je da je Horvatinčić lakomisleno upravljao gliserom brzinom od 26,3 čvorova i presjekao put jedrilici na koju je naletio, slomio je, gliserom prešao preko nje pa je talijanski par bačen u more gdje su oboje zbog ozljeda i preminuli. 

Imajući u vidu iskaz Horvatinčića, svjedoka i vještačenja, kako pomorskih, tako i medicinskih vještaka - nije na siguran i nedvojben način utvrđeno da je Horvatinčić napravio ono što mu se stavlja na teret i oslobođen je', kazala je sutkinja Maja Šupe, prenosi N1.

Oglasio se sin poginulih Talijana

Obitelj stradalih neće doći na izricanje presude. No njihov sin Federico HRT-u je poslao pismo. Prenosimo ga u cjelosti:

Gospodin Horvatinčić je očito svima ponovio da je spreman meni i mojoj sestri ponuditi financijsku naknadu. Što se toga tiče, mogu službeno izjaviti da nije nikad (NIKAD!) konkretno ponudio nikakav novčani iznos. Stoga pred sudom i pred svima mogu sa sigurnošću reći da je on lažljivac. To zvuči uvredljivo i jasno pokazuje koliko se u njega ne može pouzdati.

Što se suđenja tiče, ta Horvatinčićeva nepouzdanost koju je pokazao i dok je govorio o dokazivim činjenicama (npr. činjenici da je napravio skicu nesreće odmah nakon što se dogodila, činjenici da je izjavio da su svi brodski sustavi bili u kvaru i da je pokušao upozoriti moje roditelje mašući rukama, činjenici da je na sudu rekao da od mene i moje sestre nikad nije tražio novac, a postoji službeni dokument koji dokazuje da je od nas tražio gotovo 240 tisuća eura) trebala bi svima biti dovoljna da zaključe da je pogrešku napravio on, da je on ubio naše roditelje, a nama nepovratno upropastio život i da to ne želi priznati pa samo laže u pokušaju da spasi sebe.

Nadam se da će pravda biti zadovoljena i da će taj smiješni izgovor o "sinkopi" napokon biti prihvaćen kao ono što zapravo jest: nikada dokazana činjenica iz usta nepouzdanog čovjekaHorvatinčić se mora ponijeti ljudski i prihvatiti odgovornost za strašnu pogrešku koju je skrivio.

Poduzetnik je u potrazi za novim brodom

Horvatinčić je očito krenuo dalje sa životom. Slobodna Dalmacija je prije desetak dana pisala da on namjerava ponovno isploviti, iako navodno nije upravljao brodom još od nesreće. Poduzetnik je navodno u završnoj fazi kupnje broda. Viđen je u talijanskoj luci Rapallo, pokraj Genove, kako obilazi motorne brodove, pri čemu mu je za oko zapela polovna jahta "San Lorenzo 82". 

Tomislav Horvatinčić

Podijeli članak