sve zbog hollywooda

Hrvatska danas slavi 'holivudski praznik': Kultni film s Willom Smithom dao nam je neradni dan više


Daniel Radman
08.10.2018.11:00
Hrvatska danas slavi 'holivudski praznik': Kultni film s Willom Smithom dao nam je neradni dan više
Ronald Gorsic / CROPIX

sažeto

 Sveukupno imamo 13 državnih blagdana, tek jedan više od prosjeka najrazvijenijih zemalja svijeta (G-20)


Daniel Radman
08.10.2018.11:00

Premijer Andrej Plenković i predsjednik Sabora Gordan Jandroković jučer su nam čestitali Dan neovisnosti, još jedan naš državni blagdan za koji nismo posve sigurni zašto se slavi. Zato, da ne bude zabune, obojica su nam to pojasnili u početnim rečenicama.

"Hrvatski sabor donio je 8. listopada 1991. Odluku o raskidu državnopravnih sveza Republike Hrvatske s ostalim republikama i pokrajinama SFRJ-a", prva je Jandrokovićeva rečenica, tek ponešto promjenjena u Plenkovićevoj verziji: "Prije dvadeset i sedam godina Hrvatski sabor donio je odluku o raskidu svih državnopravnih sveza s bivšom državom", počeo je premijer.

Osim ovog podatka koji je riješio nedoumice, ništa posebno nisu imali za poručiti, tek je premijer (ili njegova ekipa koja je sastavljala poruku) uzeo malo truda pa nam nabrojio sve uspjehe svoje vlade. Ni toga, naravno, nije bilo previše. Ne treba ni njima, a ni nekom PR-ovcu suviše zamjeriti na suhoparnim čestitkama. Ako imate tri blagdana koja na ovaj ili onaj način slave državu – Dan državnosti, Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te današnji Dan neovisnosti - i pjesnici i prozaici bi se dobrano pomučili da svake godine nađu novi, inspirativan način da riječima predoče razloge za slavlje.

Ronald Gorsic / CROPIX

No, dok Dan pobjede i domovinske zahvalnosti – kao podsjetnik na akciju Oluja i oslobođenje okupiranog teritorija - ima jasno uporište da se i građani pridruže slavlju, barem na način da izvjese zastavu na svoje kuće, Dan državnosti i Dan neovisnosti svoj temelj, na što su nas podsjetili premijer i predsjednik Sabora, imaju u odlukama parlamenta s kojima se, objektivno rečeno, teško poistovjetiti.

Osim toga, slaviti gotovo istu stvar svaka dva mjeseca dodatni je razlog da zastave ostanu spremljene. Hrvatska, posve očekivano, nalazi se u europskom vrhu kad je riječ o blagdanima usko vezanim za slavu države. U Europi su ispred nas tek Češka s pet takvih državnih blagdana te Malta koja slavi četiri, a s tri državotvorna blagdana dijelimo treće mjesto s Litvom, Mađarskom i Estonijom... Doduše, u nekim primjerima blagdan koji se u našoj inačici naziva Danom antifašističke borbe nosi i državno ime, pa bi se Hrvatska – ako i ovaj ubrojimo – još više probila prema vrhu.

Ovakvo stanje na snazi je od 2001. godine, do tada smo imali Dan državnosti 30. svibnja i Dan domovinske zahvalnosti 5. kolovoza, a tada je uočeno da Dan državnosti baš i nema veze s dotadašnjim datumom te se krenulo u izmjene Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima u Republici Hrvatskoj. Dan državnosti se pomaknuo na aktualni 25. lipnja, Dan domovinske zahvalnosti dobio je novo ime, pa mu je pridodan naziv 'Dan pobjede', a treća posljedica izmjena bila je ta da 'izronio' još jedan državni blagdan - Dan neovisnosti.

Damjan Tadic / CROPIX

Zaslužnim ili krivim, ovisno s koje strane gledate, za novi blagdan sociolog Slavena Letica smatra pokojnog zastupnika HSLS-a Ivu Škrabala, koji je kao predlagatelj zakona inzistirao na novom blagdanu baš s ovim imenom jer je bio – filmofil i poklonik Hollywooda. Stoga, po uzoru na Amerikance, dobili smo našu verziju u filmovima često spominjanog 'četvrti srpnja' (igrom slučaja, 1996. je snimljen i hit 'Dan neovisnosti' s Willom Smithom).

Posljedično, ako gledate s negativne strane, nastala je konfuzija oko državnih blagdana, a za utjehu svima, dobili smo jedan praznik više. Osim toga, novi Dan državnosti, koji pada 25. lipnja, dobro se spaja s Danom antifašističke borbe (22. lipnja), a Dan neovisnosti popunio je prazninu između kolovoza i Velike gospe te blagdana Svih svetih.

No, unatoč svemu, Hrvatska je jako daleko da bude rekorder u proslavama. Sveukupno imamo 13 državnih blagdana, tek jedan više od prosjeka najrazvijenijih zemalja svijeta (G-20), a informacije radi, neprikosnoveno vodeće mjesto – na užas stranih investitora - u svijetu drži Kambodža. Ondje se, ni manje, ni više, godišnje ne radi na čak 28 dana!

blagdani

Dan neovisnosti

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter