nekako nas ove vijesti i ne čude

Hrvatska među zemljama s iznadprosječnim znanjem jezika u EU, nije ni čudo kad nas od malena pripremaju na put za Irsku


Tomislav Kukec
27.09.2018.20:00
Hrvatska među zemljama s iznadprosječnim znanjem jezika u EU, nije ni čudo kad nas od malena pripremaju na put za Irsku
Profimedia

sažeto

Samo 26,8 posto stanovnika Hrvatske govori samo svoj jezik, dok je takvih 35 posto na razini Europske Unije


Tomislav Kukec
27.09.2018.20:00

Uvijek se razveselimo kada vidimo da je Hrvatska po nečem dobrom iznad europskog prosjeka. A otkako smo u Europskoj Uniji, takve nam usporedbe često pristižu jer se i naši statistički podaci pribrajaju onima koje svakodnevno marljivo obrađuje europska statistička agencija Eurostat. 

Ovog puta na red je došlo poznavanje stranih jezika, a podaci pokazuju da smo po poznavanju jezika iznad prosjeka Europske Unije. 

Ipak nismo pri vrhu u EU

Tako na teritoriju Europske Unije 35 posto stanovnika ne govori niti jedan jezik osim svog materinjeg. U Hrvatskoj je takvih znatno manje, 26.8 posto, u usporedbi s primjerice Bugarskom gdje polovica stanovništva ne govori ništa osim bugarskog, ili pak Mađara kojih 57 posto ne zna "beknuti" ništa osim mađarskog. 

Eurostatovi podaci govore da 45 posto stanovnika Hrvatske govori jedan strani jezik, što je deset posto više nego europski prosjek. Nas 21,8 posto govori dva strana jezika (tu nas Europljani sa 21 posto dostižu), a svega 6,2 posto nas govori tri ili više stranih jezika, za razliku od 8,4 posto stanovnika EU. 

Pa iako su podaci o poznavanju jezika dobri, ipak se ne nalazimo pri europskom vrhu, gdje je očekivao izbio multijezični Luksemburg. Tamo su, uz lokalni luksemburški, standardnim jezicima proglašeni njemački i francuski, pa ne čudi da u Luksemburgu više od 51 posto stanovnika tečno govori barem tri strana jezika, dok ih svega 5 posto ne zna niša osim materinjeg. Po poznavanju mnogo stranih jezika slijede stanonici Belgije, Danske i Nizozemske. 

Na začelju su ljestvice spomenuta Bugarska i Mađarska, ali na samo dno ljestvice (ne)očekivano je izbila jedna velika europska zemlja, abrem još neko vrijeme. Riječ je o Velikoj Britaniji gdje frapantnih 65,4 posto ljudi ne zna nijedan jezik osim svog. 

Naši europski susjedi Slovenci ipak su nešto bolji od nas, pa njih samo 15 posto ne zna ništa osim slovenskog, a većina ih, gotovo 38 posto, govori barem tri strana jezika. 

Ovakvi podaci ne iznenađuju, jer Hrvatska je ipak turistička zemlja kroz koju godišnje prođu mnoge rase i kulture, a turistički radnici moraju dobro znati njihove jezike. A zlobnici će reći i kako se Hrvati pripremaju za egzodus od malih nogu, pa marljivo uče jezike kako bi bili dobri radnici u irskoj, Australiji ili - kako smo nedavno pisali - Češkoj, koja postaje nova hit-destinacija za europske emigrante.

statistika

Eurostat

poznavanje jezika

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter