EUROPSKO ISTRAŽIVANJE OTKRILO

Hrvatska na samom dnu EU po pitanju djece uključene u predškolski odgoj, drastično su nas prestigli Slovenija, Mađarska, Austrija...


Tomislav Kukec
20.11.2018.18:00
Hrvatska na samom dnu EU po pitanju djece uključene u predškolski odgoj, drastično su nas prestigli Slovenija, Mađarska, Austrija...
Cropix / Ilustracija

sažeto

Sa oko 75 posto predškolaca koji pohađaju neku ustanovu nikako ne pariramo Europskoj Uniji, čiji je prosjek više od 95 posto uključene djece


Tomislav Kukec
20.11.2018.18:00

Istraživanje europske statističke agencije Eurostat pokazalo je da je Hrvatska na samom europskom dnu kada je u pitanju postotak djece starije od četiri godine uključene u neki vid predškolskog obrazovanja. 

Ne školuju se, a nemaju ni posao

Sa oko 75 posto predškolaca koji pohađaju neku odgojno-obrazovnu ustanovu nikako ne pariramo Europskoj Uniji, čiji je prosjek više od 95 posto uključene djece. Prestižu nas i zemlje regije - Mađarska, Austrija i Slovenija, svaka s više od 90 posto djece uključene u rad predškolskih ustanova, dok se u Francuskoj ta brojka penje na čak 100 posto, odnosno 98,8 posto kada je u pitanju Irska. Sa tek jedan posto više od nas, brojkama nam je najbliža Slovačka. 

Je li u pitanju velika nezaposlenost, zbog koje roditelji nemaju potrebe za vrtićima, ili pak nedostatak vrtića i njihova često visoka cijena, ocijenit će daljnja istraživanja, no Eurostatovi podaci pokazuju i niz drugih, zanimljivih činjenica o obrazovanju u Hrvatskoj. 

Neja Markicevic / CROPIX

Rezultati istraživanja mogu se pogledati na Eurostatovoj interaktivnoj infografici, gdje je i jednostavno moguće usporediti položaj Hrvatske u odnosu na druge zemlje Europske Unije. 

Tako u Hrvatskoj imamo čak 17,9 posto populacije u dobi od 15 do 29 godina koja se ne školuje, a nije niti zaposlena, dok je europski prosjek 13,4 posto. 

Poražavajuća i stopa obrazovanja odraslih

Podaci otkrivaju i da je prosječno u zemljama EU 39,9 posto populacije, u dobi od 30 do 34 godine, još uključeno u neki vid visokoškolskog obrazovanja, dok je takvih kod nas 28,7 posto.

I dok se u Europskoj Uniji čak 80,2 posto osoba koje su nedavno stekle neki stupanj obrazovanja vrlo brzo zaposli, u Hrvatskoj je ta stopa 65,9 posto. Gotovo jedanaest posto odrasilih u EU trenutno je u nekom obrazovnom programu, dok je kod nas ta brojka svega nešto veća od dva posto. 

statistika

Eurostat

obrazovanje

predškolski odgoj

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter