video, foto: 100posto na maturalcu u Španjolskoj

Hrvatske srednjoškolce u Barceloni ne brine terorizam, zanima ih samo gdje mogu otići na cajke


Tomislav Kukec
13.09.2017.11:55
Hrvatske srednjoškolce u Barceloni ne brine terorizam, zanima ih samo gdje mogu otići na cajke

sažeto

U Barceloni smo provjerili kako se zabavljaju hrvatski maturanti i jesu li opravdane bojazni roditelja nakon strašnog terorističkog napada u kojem je život izgubilo 16 ljudi


Tomislav Kukec
13.09.2017.11:55

Iako je sredina radnog tjedna, u Španjolskoj nema spavanja. Calella, gradić na obali Sredozemnog mora smješten pedesetak kilometara od Barcelone, preplavljen je stotinama hrvatskih maturanata koji uživaju na svom maturalnom putovanju. 

S njima smo došli čarter-letom iz Zagreba kako bi se uvjerili jesu li opravdane preporuke ministrice obrazovanja Blaženke Divjak da se ne putuje na maturalac u Barcelonu, nakon nedavnog strašnog terorističkog napada u kojem je život izgubilo 16 ljudi. Ta je izjava, doznajemo među turističkim agentima, izazvala masovnu histeriju u srednjim školama diljem Hrvatske, jer je Barcelona uz Prag najpopularnije odredište kada su maturalci u pitanju. Sazivani su izvanredni roditeljski sastanci, otkazivale su se već uplaćene ture, nikome nije bilo jasno tko će i kako vratiti uplaćeni novac...

Sandra Šimunović / CROPIX

Nepotrebna panika

Dok ispijamo Mojito, piće koje je ovdje na obali popularno poput gemišta u zagrebačkim birtijama, sama ideja da se u Španjolskoj dogodio napad čini se tako daleko. Među učenicima nema baš nikakvog straha, osjeća se tek veselje zbog velikog zajedničkog putovanja, a i profesori smatraju da se oko cijele priče digla nepotrebna panika.

"Neka su djeca stvarno odustala od maturalca jer ih je strah, ali mislim da za to nema razloga. Prije putovanja su neki roditelji bili malo zabrinuti, pa i mi profesori, jer ipak je riječ o napadu u kojem je bilo poginulih. Ali, sada kad smo došli ovdje i vidjeli da je sve vrlo sigurno i mirno, žao mi je onih koji su otkazali putovanje jer bi se ovdje baš dobro proveli i vidjeli štošta zanimljivo", priča nam profesorica jedne zagrebačke srednje škole. 

Sandra Šimunović / CROPIX

"Ustvari, da se napad i dogodio dok smo bili ovdje, mi bismo to vjerojatno saznali tek onda kada bi nam se telefoni užarili od poziva prestravljenih roditelja. Calella je mirno, turističko mjesto, daleko smo od vreve Barcelone i nema nikakvog razloga za strah", govori dok budnim okom promatra svoju grupu.

Mnogima od njih ovo je prvo daleko putovanje u životu, prvi let avionom. Uzbuđeni, brižno dotjerani, čekaju provod života sa svojim razredom. Iako umorni od putovanja i razgledavanja znamenitosti, pripremaju se za noćni izlazak. Iako je to nama pomalo nevjerojatno, a profesori već navikli na taj prizor sliježu ramenima, maturanti stoje u redu ispred diskoteke Menfis jer - pušta cajke. Usred Španjolske, dva sata leta od Zagreba, tako slušamo najnovije hitove Dare Bubamare i inih estradnih umjetnika istočnog melosa. 

Sandra Šimunović / CROPIX

"Gazda diskoteke ima dobar osjećaj za biznis. Točno zna koja grupa maturanata je kad u gradu, pa po potrebi mijenja glazbu. Nekad na plesni podij zna staviti i zastavu te zemlje, pa tako stavlja makedonsku kad su Makedonci u Calelli, srpsku kada dođu srpski maturanti, hrvatsku kad smo mi ovdje. A što ćete, učenici vole tu glazbu i kada planiramo maturalac uvijek nas pitaju hoćemo li ih voditi u taj disko gdje se puštaju takve pjesme. Valjda im je "fora" to slušati toliko daleko od Hrvatske...", otkrivaju nam kroz smijeh zagrebački profesori koji već imaju mnogo iskustva s maturalcima u Španjolskoj. 

Nije jednostavno otkazati putovanje

Muvamo se među maturantima koji kažu kako ih baš ništa ne brine, a najmanje opasnost od terorizma. 

Sandra Šimunović / CROPIX

"Ma što ti je, ja sam iz Korenice koja je miran grad, ali i tamo me može zgaziti automobil. Ako ti je suđeno, poginut ćeš bilo gdje. A maturalac sa najboljim prijateljima se ne propušta!", govori veselo jedna maturantica dok sa grupicom svojih prijateljica priprema pozu za selfie, neizostavni "suvenir" sa svakog maturalnog putovanja ove generacije. Turistički agenti kažu nam kako je histerija koju je izazvala ministričina izjava doista uzdrmala mnoge, a posebno turističke agencije koje nikako nisu mogle školama objasniti da i nije tako jednostavno otkazati putovanje. 

"Hoteli su već bili plaćeni, čarter let također, karte za obilazak znamenitosti kupljene...Kada nazovete u Španjolsku i kažete da biste sve to otkazali, oni će vas blijedo pogledati. Jer, realno, nema nikakvog formalnog opravdanja za to. Hoteli nisu zatvoreni, vojska nije na ulicama, čak ni stupanj sigurnosti nije povećan jer je na četvrtom još od 2015., tako da hoteli odbijaju vratiti novac jer kažu kako nema razloga za otkazivanje unaprijed plaćenih aranžmana. A roditeljima je to, pak, teško shvatiti i onda turističke agencije ispadaju problem", govori nam jedan od vodiča naših maturanata u Španjolskoj. 

Sandra Šimunović / CROPIX

Šetnja La Ramblom

Kako se noć bliži kraju, a kafići i diskoteke u Calelli polako se prazne, maturanti odlaze na počinak jer ih sutra vode u velegrad - obilazak Barcelone. Najizdržljiviji nastavljaju provod u gradu, sjedeći na pločnicima mirnih i već pomalo usnulih ulica. Smiju se, vesele, zabavljaju...

Sandra Šimunović / CROPIX

Idućeg jutra novinarska znatiželja tjera nas na La Ramblu, gdje na početku te uvijek krcate turističke ulice mnogi ostavljaju cvijeće za žrtve napada. Na ulici je nekoliko policajaca s dugim cijevima, no osim toga, atmosfera ni po čemu ne odaje da se ovdje dogodilo išta značajno. Turisti bezbrižno šetaju, razgledavaju šarene suvenire i fotografiraju ulične performere koji zabavljaju masu. Našim maturantima od La Ramble je draži Burger King, pa se raspituju gdje ga mogu pronaći... Nimalo zabrinuti, sa mobitelima u rukama uklapaju se u masu stotina turista koji šetaju vibrantnom alejom.

Sandra Šimunović / CROPIX

"Od grupe od 1200 maturanata imali smo tek nekih 17 otkazivanja. To je dobro, drago mi je da su škole i roditelji shvatili da nema razloga za strah", govori nam Slaven Rukelj iz turističke agencije Speranza, jedne od naših najvećih organizatora maturalnih putovanja, dok nam pokazuje La Ramblu. Maturalac se bliži kraju, a učenici, umorni i zadovoljni, vesele se povratku kućama kako bi prepričali sve detalje svoje avanture.

Barcelona

terorizam

maturalac

maturanti

La Rambla

agencija Speranza

Calella

Podijeli članak