Skandalozna kampanja na Korčuli

HSP za promidžbu koristi plakat nacističkog propagandnog maga Goebbelsa


Tomislav Kukec
18.05.2017.15:00
HSP za promidžbu koristi plakat nacističkog propagandnog maga Goebbelsa

sažeto

Plakat kao da je doslovce precrtan sa Goebbelsove inačice


Tomislav Kukec
18.05.2017.15:00

Kako se kampanja za lokalne izbore približava kraju, u javnost stiže sve više nevjerojatnih detalja o političarima koji nas žele zastupati iduće četiri godine, a kampanja korčulanskog ogranka HSP-a sigurno će ući u anale. 

Ova desno orijentirana politička stranka tako je objavil plakate koji, blago rečeno, snažno podsjećaju na kampanju za program socijalne pomoći objavljen u vrijeme nacističkog ministra i znamenitog maga nacističke propagande Josepha Goebbelsa. Na plakatima se, krenimo redom, nalazi hratska šahovnica s prvim bijelim poljem što je, ne treba posebno isticati, pogrešan raspored i upućuje na šahovnicu koja se koristila za vrijeme zločinačke Nezavisne Države Hrvatske. 

No, s obzirom da su se šahovnice s prvim bijelim poljem već toliko uvriježile među hrvatskom radikalnom desnicom, na to nitko vjerojatno ne bi trošio riječi. Plakatom dominira nacrtana nuklearna obitelj -  otac čvrstog ali poštenog pogleda, razdrljene košulje, drži ruke na ramenima svoja dva sina, majka u sjedećem položaju doji novorođenče, a razigrana seka okrenuta nam je leđima i gleda u malenog bracu/seku na majčinim grudima. 

Plakati koje je koristio Goebbels i oni koje sada koristi HSP gotovo su identični. Isti je predložak, identične poze aktera, sve, osim nekoliko sitnih detalja. Na Goebbelsovom su plakatu, naime, plavokosi Arijevci, dok je HSP za potrebe lokalnog političkog tržišta koje rijetko susreće plavokose muškarce svima zatamnio boju kose, a male promjene doživjela je i odjeća likova na plakatu. 

nositelj liste HPS-a za dubrovačko-neretvansku Županiju Toni Šain bio je neugodno iznenađen kad je shvatio da su ga mediji povezali s Goebbelsom. 

"Ja sam rođen 1971., kakve ja veze mogu imati s nacizmom? Nisam ni na koji način sudjelovao u izradi tih plakata i nisam imao pojma da bi netko mogao povezati naš plakat s Goebbelsom. Za tu Goebbelsovu kampanju i taj plakat dosad nikad nisam ni čuo", rekao je za 100posto.hr zgranuti Šain i poručio da je "sigurno riječ o nekoj podvali kako bi nas se omalovažilo".

kampanja

nacizam

Hitler

plakat

HSP

Goebbels

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter