što nakon smjene Ravnateljice zadarskog centra

I dalje će raditi u tom Centru. Nadamo se samo da će od sada malo bolje predviđati situacije, jer joj je do sada išlo katastrofalno


100posto
11.03.2019.16:00
I dalje će raditi u tom Centru.  Nadamo se samo da će od sada malo bolje predviđati situacije, jer joj je do sada išlo katastrofalno
Jure Miskovic / CROPIX

sažeto

Vesna Burčuč razriješena je dužnosti u zadarskom Centru za socijalnu skrb, a tamo ostaje raditi


100posto
11.03.2019.16:00

Upravno vijeće zadarskog Centra za socijalnu skrb danas je donijelo odluku da Vesna Burčul, ravnateljica zadarskog centra za socijalnu skrb bude razriješena dužnosti. "Postoje razlozi za razrješenje, donijeli smo prijedlog da se ona razriješi", rekla je nakon sjednice predsjednica Upravnog vijeća Marina Vuković Dujmović. O ovoj temi Upravno vijeće se već sastajalo, a konačna odluka donesena je tek danas, većinom glasova.

Smjenja, ali i dalje raditi u Centru

Luka Gerlanc / CROPIX

Zanimljiv je i podatak da ravnateljica ostaje raditi u Centru. Ok, to je vrlo logično jer zakonski to u našoj državi tako funkcionira. Ako radiš u gradskoj ili državnoj firmi, ako nešto s*ebeš, postoji malo vjerojatnost da ćeš biti smijenjen, a ako se to i dogoditi nećeš dobiti otkaz nego ćete i dalje dobivati plaću, kao da se ništa nije dogodilo. Tako i gospođa Vesna Burčul nastavit će raditi u zadarskom centru kao da se ništa nije dogodilo.

I to je ono strašno, što žena koja je poručila da kao odgovorna osoba, ali i kao socijalna radnica tvrdi da nitko ne može predvidjeti onakvo ponašanje pojedinca.

"Nema pokazatelja, informacija, dojava, spoznaja u komunikaciji s roditeljima koji bi ukazivali na zanemarujući ili zlostavljajući odnos roditelja prema ovoj djeci u posljednjih godinu dana. Stoga odgovorno tvrdim da Centar za socijalnu skrb nije mogao prevenirati ovu tragediju svojim djelovanjem. Ovakav čin očajnog bezumlja nije moguće predvidjeti", priopćila je nakon monstruoznog čina koji dogodio na Pagu ravnateljica. 

Mnogo toga ona to nije predvidjela

Luka Gerlanc / CROPIX

A u četiri godine, koliko je vodila ovu ustanovu, mnogo toga ona kao ravnateljica ali i kao socijalna radnica nije predvidjela. Slučajevi su se nizali jedan za drugim.

Prvo je uhićen otac koji je godinama seksualno zlostavljao kćer u stanu u centru grada i koja je sa 16 godina rodila njegovo dijete. Da, ii ta je obitelj bila pod nadzorom tog Centra.

Otkriveno je i kako je bolesni dječak, kojega je Centar bio oduzeo udomiteljici, poginuo dok je bio na ljetovanju kod biološke majke kojoj je prije toga oduzeto dvoje djece zbog zapuštanja i zanemarivanja. Da, riječ je o istom Centru. 

U trećem je slučaju, pogađate, opet zadarski Centar predložio sudu da dodijeli četverogodišnje dijete na skrb ocu kojega dijete ne poznaje i uz to je majka javno tvrdila da ju je silovao. Županijski je sud takvu odluku poništio. 

I onda se dogodio strašan zločin na Pagu gdje je otac kroz balkon bacio svoje četvero malodobne djece. I otac i majka imaju pravomoćnu sudsku presudu za zanemarivanje djece, a obitelj je bila u tretmanu Centra od 2012. godine. No, Centru nije bilo ništa sporno. 

Eto ravnateljica i socijalna radnica Burčul ništa od ovog nije moga predvidjeti, prevenirati. I strašno je i plaši nas da će ona dalje raditi taj isti posao u Centru. Nadamo se samo da će od sama malo bolje predviđati situacije, jer joj je do sada išlo katastrofalno.

djeca

Zadar

Pag

centar

burčul

newsletter

Prijavite se na Newsletter