30. članica

I Makedonija uskoro ulazi u NATO, srpski tabloidi nariču jer Srbija postaje 'usamljeno ostrvo u NATO moru'


Mia Mitrović
06.02.2019.20:00
I Makedonija uskoro ulazi u NATO, srpski tabloidi nariču jer Srbija postaje 'usamljeno ostrvo u NATO moru'
REUTERS/Francois Lenoir/Pool

sažeto

Zbog spora s Grčkom oko imena Makedonci su pozivnicu čekali gotovo 28 godina 


Mia Mitrović
06.02.2019.20:00

U srijedu je u Bruxellesu potpisan za Makedoniju povijesni protokol o pristupanju Sjevernoatlantskom savezu. Potpisali su ga veleposlanici zemalja članica u prisustvu makedonskog ministra vanjskih poslova Nikole Dmitrova. Za ratifikaciju je potrebno oko godinu dana, a nakon toga Makedonija će postati 30. zemljom članicom Sjevernoatlantskog saveza.

Brendiranje imena

Makedonija je svoju pozivnicu čekala više od dva desetljeća. Europske i sjevernoatlantske integracije najjužnije i najistočnije republike bivše SFRJ blokirala je susjedna Grčka zbog spora oko imena jer Grci smatraju da su baš oni i to još u antičko vrijeme 'brendirali' makedonsko ime. Spor je riješen lani nakon što je Makedonija promijenila ime, odnosno pristala je da se službeno zove Sjeverna Makedonija na što su Grci pristali.

Profimedia

Na društvenim mrežama svi čestitaju Makedoncima zbog ovog povijesnog uspjeha, no ima i onih kritičnijih, koji smatraju da je cijena koju je Makedonija platila za ulazak u NATO previsoka. Zbog ulaska Makedonije u NATO nariče i Informer, omiljeno propagandno glasilo srpskog predsjednika Aleksandra Vučića.

Neutralnost Srbije 

'Da li smo u opasnosti da naše ostrvo vojne neutralnosti bude zapljusnuto NATO morem', pita se informer i navodi da potpisanim protokolom Srbija postaje jedina zemlja u regiji u kojoj nisu prisutne snage NATO-a. Članicom NATO-a nije postala ni susjedna BiH, no tamo su još od ratnih zbivanja 90-ih prisutne NATO snage. BiH je nedavno postala i zemlja kandidatkinja. Sjevernoatlantski je savez preko KFOR-a prisutan i na Kosovu i Metohiji.

Reuters

Srpska javnost nesklona je NATO savezu, a za to ima i opravdan razlog. U proljeće će se napuniti 20 godina otkako je NATO savez zbog eskalacije sukoba na Kosovu bombardirao Srbiju i Crnu Goru. U bombardiranju koje je trajalo 78 dana poginulo je oko 760 ljudi, od čega oko 300 vojnika i 450 civila.

I sam Vučić je kazao kako Srbija za ulazak u NATO nije zainteresirana, što nije slučaj kada je u pitanju ulazak u EU. Ako Srbija i uđe u EU, neće biti jedina vojno neutralna zemlja. Od zemalja Europske unije vojno su neutralne Austrija, Švicarska, Finska i Švedska.

NATO

Sjeverna Makedonija

sjevernoatlantske integracije

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter