On i dalje ne razumije, a nažalost i neće

Iako je Daruvarac poslao pomirbenu poruku obitelji žrtve i dalje jedna njegova izjava toliko bode u oči i možda najbolje objašnjava problem nasilnika i našeg društva


100posto
12.02.2019.10:00
Iako je Daruvarac poslao pomirbenu poruku obitelji žrtve i dalje jedna njegova izjava toliko bode u oči i možda najbolje objašnjava problem nasilnika i našeg društva
Luka Gerlanc / Cropix

sažeto

Tanka je granica između prebiti nekoga na mrtvo ime i ubiti, jer djevojka je u ovom slučaju ima sreću što je preživjela


100posto
12.02.2019.10:00

Nakon što je Darko Kovačević Daruvarac, nasilnik koji je brutalno premlatio tinejdžericu Lorenu Gurlicu, u nedjelju izašao iz zatvora, jer je istekao rok od mjesec dana koliko je maksimalno mogao ostati u istražnom zatvoru, fama oko njega se ne stišava. I to je u potpunosti razumljivo, jer nakon tog što su detalji tog stravičnog čina iscurili u javnost, pogotovo brutalnost i način na koji je premlatio tek punoljetnu djevojku nitko nije mogao ostati ravnodušan. Također je stravična i činjenica da prisutni u tom kafiću nisu reagirali. 

Neka žive svoj život slobodno i bez straha od mene

Cropix/arhiva

Nakon izlaska iz zatvora Daruvar je dao intervju Slobodnoj Dalmaciji u kojoj koliko toliko pomirljivo obitelji žrtve poručuje: "Što se mene tiče, obitelj Gurlica me ne zanima ni na koji način. Povezuje nas samo ovaj sudski predmet, ali mene se ne trebaju bojati. Ja im neću ništa napraviti. Neka žive svoj život slobodno i bez straha od mene", iako je samo nekoliko dana ranije djevojka koju je pretukao Darko Kovačević Daruvarac, putem društvenih mreža primila prijetnje koje su ona i njena majka prijavile zadarskoj policiji. 

"Sada se, mala, pripremi za smrt. Bit ćeš ubijena. Sprema vam se pakao. Vama trima u kući - tebi, sestri i mami. Spremajte se polako jer neće biti baš dobro. Izabrat ću koju ću prvu upucati. Prijatelj od Daruvarca", pisalo u prijetnjama, a počinitelj je nakon toga priveden. 

Kao da sam osuđen za ubojstvo

I dok u tom intervjuu vrlo jasno pokušava pomirbenim tonom poručiti da neće kršiti zakon, ipak jedan detalj vrlo jasno bude u oči, a to su ove rečenice. 

"Dobio sam maksimalnu moguću kaznu, praktički kao da sam počinio ubojstvo. Neki su za ubojstva dobivali manje kazne, a ja sam za teške tjelesne ozljede dobio najviše što se moglo. To je kao da sam osuđen za ubojstvo", izjavio je Daruvarac.

I to je problem ovog čovjeka, a i našeg društva općenito, jer njegov stav "kao da sam ubio nekoga" dovoljno govori da ne razumije što je napravio, jer prebiti nekoga na mrtvo ime, udarati djevojku šakama, zatim joj glavom udrati u umivaonik te je nakon toga oboriti na pod, šutirati joj glavu i gaziti po cijelom tijelu dovoljno govori o monstruoznosti čina koji je počinio. I tanka je granica između toga prebiti nekoga na mrtvo ime i ubiti, jer djevojka je u ovom slučaju ima sreću što je preživjela. 

I to je onaj glavni problem našeg društva, nasilje se jednostavno ne može opravdavati, bilo riječ o par pljuski ili  udaranju glavom u umivaonik. A još važnija činjenica jest da je ovdje riječ o takvom monustrozonm činu koji je mogao i završiti smrću te djevojke. I to je ono što ovaj čovjek ne razumije. 

zatvor

nasilje

Daruvarac

newsletter

Prijavite se na Newsletter