osvećuju se

Iako je slom kalifata jako blizu, 'nevjeste džihada' ne odustaju: 'Osvetit ćemo se, bit će krvi do koljena'


100posto
11.03.2019.20:00
Iako je slom kalifata jako blizu, 'nevjeste džihada' ne odustaju: 'Osvetit ćemo se, bit će krvi do koljena'
Ali Hashisho/REUTERS

sažeto

'Možda smo otišli, ali bit će novih osvajanja u budućnosti', izjavila je jedna žena pokrivenog lica 


100posto
11.03.2019.20:00

Posljednje uporište džihadista Islamske države Baguz nalazi se pred padom, a tisuće civila je evakuirano u izbjegličke kampove širom Sirije.  Među civilima nalaze se i žene džihadista koje i dalje šire svoj radikalni islam.

"Osvetit ćemo se, bit će krvi do koljena. Možda smo otišli, ali bit će novih osvajanja u budućnosti", izjavila je jedna žena pokrivenog lica, a smatra se da je ona jedna od tisuću fanatika koji su napustili Baguz i predali se kurdskoj vojsci koju podržava SAD, ali se nisu pokajali.

U samo dva dana iz Bagiza je došlo 12.000 ljudi te je kao objašnjavaju jako teško procijeniti koliko se fanatika nalazi među stanovništvom. 

I dalje će odgajati djecu u skladu s ideologijom Islamske države

Napuštajući posljednje uporište Islamske države, mnoge žene izjavile su novinarima da će i dalje odgajati djecu u skladu s ideologijom Islamske države.

 "Kalifat neće propasti zato što je on duboko ukorijenjen u srcima i umovima naše djece. Islamska Država će i dalje postojati zato što su dječaci obučeni da se bore od malih nogu", govorile su neke žene. 

Džihadistkinje su već prouzrokovale mnogo problema ostalim izbjeglim ženama tako da su ih vrijeđale, gađale ih kamenjem, a bilo je i slučajeva da su zapalile nekoliko šatora. Zbog ovakvih situacija, radnici izbjegličkog centra u okolini Baguza morali su tzv. nevjeste džihada odvojiti od ostalih žena. 

Islamska država

Islam

osveta

džihad

nevjeste

newsletter

Prijavite se na Newsletter