Rusi su to lijepo iskoristili

Iduća sjednica Vlade je u četvrtak, isto kad i tekma s Argentinom. Trebamo li se bojati Plenkovićevih odluka?


Daniel Radman
18.06.2018.16:00
Iduća sjednica Vlade je u četvrtak, isto kad i tekma s Argentinom. Trebamo li se bojati Plenkovićevih odluka?
Goran Mehkek / CROPIX

sažeto

Dmitrij Medvedev najavio podizanje praga za odlazak u mirovinu baš kad su Rusi dobili tekmu protiv Saudijske Arabije 


Daniel Radman
18.06.2018.16:00

Je li ruska Vlada iskoristila nacionalnu euforiju vezanu uz Svjetsko prvenstvo ili je sasvim slučajno donijela "dugo odgađanu odluku", pitaju se mnogi analitičari nakon što je premijer Dmitrij Medvedev najavio podizanje praga za odlazak u mirovinu.

Upravo na dan otvaranja Svjetskog prvenstva, kada su Rusi dobili utakmicu protiv Saudijske Arabije (5:0), Medvedev je najavio da će prag za odlazak u mirovinu za muškarce podići s 60 na 65 do 2028., a za žene s 55 na 63 godine do 2034. godine.

Odluka je za mnoge skandalnozna jer je prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije očekivana životna dob Rusa samo 66 godina, dakle tek nešto više od one kad se stječu uvjeti za mirovinu. Žene tu mogu biti nešto mirnije, njihova očekivana životna dob iznosi 77 godina, što znači da bi prosječno u mirovini mogle "uživati" 14 godina.

Reuters

Podaci su još porazniji ako se nacionalni prosjek svede na lokalnu razinu. Naime, u čak 60 regija Rusije prosječni životni vijek muškaraca manji je od propisanih 65 godina. Ako se prihvate novi prijedlozi, a nema razloga da ne bude tako, procjenjuje se da oko 40 posto muškaraca i 20 posto žena neće dočekati svoju mirovinu.

No, i Vlada ima svoje argumente. Tvrde kako će do 2034. očekivani životni vijek jednog Rusa doseći prosjek od 74 godine, a sada je službeno iznosi 71 godinu.

S obzirom da hrvatsku neminovno očekuje ista vijest, odluka za podizanje dobi za odlazak u mirovinu samo je pitanje vremena, u četvrtak treba biti oprezan s objavama koje stignu od Plenkovićeve ekipe. Naime, istog dana je iduća sjednica Vlade i utakmica Hrvatske i Argentine.

Rusija

mirovine

Dmitrij Medvedev

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter