DRŽAVI KRONIČNO NEDOSTAJU EKSPERTI

Ima li 'pameti' u javnom sektoru? Koliko se novca baci na konzultante, čini se da – nema!


Daniel Radman
18.05.2018.08:05
Ima li 'pameti' u javnom sektoru? Koliko se novca baci na konzultante, čini se da – nema!
Cropix

sažeto

Davorko Vidović kaže da nije pitanje ima li dovoljno znanja u državnoj upravi, nego kako se troši novac u slučaju plaćanja 'uvozne pameti'


Daniel Radman
18.05.2018.08:05

Od ulaska izvanredne uprave, a bilo je to 10. travnja prošle godine, pa do kraja ožujka tekuće, Agrokor je na troškove savjetnika potrošio impresivnih 321,38 milijuna kuna. Grubom računicom mediji su izračunali da jedan savjetnik prosječno na tom poslu zaradio gotovo 8.000 kuna – dnevno! A i nastavit će zarađivati.

Također, nedavno je objavljena i vijest kako će investicijski savjetnici koji će pomoći Vladi da od otkupi Inine dionice od Mola biti plaćeni osam milijuna eura. Toliko je, naime, iznosila ponuda konzorcija koju čine Morgan Stanley, Intesa Sanpaolo Group i PBZ. Na vijest o tome bivši ministar gospodarstva Ljubo Jurčić je izjavio da se novac baca bespotrebno jer bi u samoj Vladi trebalo biti dovoljno 'pameti' da obavi transakciju otkupa dionica koje ionako kotiraju na burzi.

Cropix

Mnogi kritičari angažiranja vanjskih savjetnika, osim financijskih troškova, jednostavno će reći da vlast na taj način želi prebaciti odgovornost na stručnjake umjesto da sama snosi odgovornost za svoje odluke. Jer savjetovalo se oko svega, prodaje banaka, restrukturiranja gubitaša, gradnje bolnica... Gotovo svaka veća javna investicija praćena je milijunskim naknadama za 'pamet'.

"Ja u svom mandatu, prije svega kao ministrica branitelja koja je radila ogromne projekte, nisam koristila takve usluge, nego smo to činili osnivanjem radnih skupina. U njima su bili angažirani stručnjaci koji su za sudjelovanje eventualno dobivali naknadu u skladu s propisanim pravilnicima. Sve je bilo transparentno, vidljivo i dostupno javnosti, a ta pravila moraju vrijediti i kad je riječ o angažiranju vanjskih suradnika", kaže nam bivša premijerka Jadranka Kosor .

Cropix

"Nije problem u tome kad se angažira bilo tko izvan Vlade ili sustava, dapače, problem je u tome ako se to čini krajnje netransparentno, ako se nešto nastoji sakriti, ili u slučaju 'Hotmail', ako se naknadno ustanovi da su dužnosnici obmanjivali javnost, odnosno da su lagali."

No, to što nije problem angažirati vanjskog konzultanta, ne znači da ga se uvijek i treba, pojašnjava Kosor.

Bivši SDP-ov ministar rada Davorko Vidović, danas savjetnik za radnu politiku i zapošljavanje Hrvatske gospodarske komore, kaže nam da je također preferirao radne skupine, no ispričao nam je kako je za svog ministarskog mandata angažirao vanjske konzultante prilikom referome sustava socijalne skrbi.

"Mi smo dobili donaciju japanske i britanske vlade, mislim da je bila riječ o nekih 400.000 dolara, i nama je na neki način bilo uvjetovano da uzmemo strane eksperte, stručnjake koji su već imali iskustva provođenju reformi u zemljama 'nove Europe'. Satnice koje su imali bile fiksirane i ne baš male, nekih 100-200 dolara po satu. U takvim situacijama, kad Vlada ili ministarstvo uzima konzultante, onda je tu od prvorazrednog značaja transparentnost. Ne može - kao u aktualnom slučaju - nešto biti pro bono, a da se poslije naplati iz Agrokora. To je nedopustivo, stvari moraju biti formalizirane, vi točno morate znati tko sudjeluje kao savjetnik, koliki je honorar i što mora isporučiti za taj novac. To je abeceda odgovornog odnosa prema novcu", priča nam Vidović i naglašava kako smatra da su u slučaju Agrokor vanjski savjetnici bili nužni.

"Riječ je o međunarodnom koncernu, korporaciji koja djeluje u više zemlja, konzultantske usluge su očekivane, to nije krimen. Ali, pitanje je što ti svi ljudi rade, što su isporučili kao rezultat."

No, što je s pitanjem ima li u sustavu dovoljno pameti i trebamo li baš za svaku stvar uzeti vanjske konzultante, odnosno kako država može privući kvalitetnije ljude.

"Tu bi se moglo otvoriti zašto su plaće dužnosnika takve kakve jesu, trebaju li u izvršnoj vlasti biti veće kako bi privlačili kvalitetnije ljude. To su stvari o kojima se može raspravljati", kaže nam Kosor.

Vidović iz svog iskustva kaže da pameti ima dovoljno, no da neke stvari jednostvano ne treba očekivati od državne uprave.

"Kad je riječ o vrlo specijaliziranim, ekspertnim znanjima, pa pitanje je trebate li ih uopće imati unutar državne uprave. Spomenuli ste Inu ili monetizaciju autocesta, tu trebate imati znanje kako stvari funkcioniraju na globalnom nivou, jer tu igraju globalni igrači. To nije dječja igra, tu treba biti ozbiljan, a kad uzimate vanjske konzultante postoje cijene koje su uobičajene i ne možete ići bitnije niže ispod toga. Je, nama to sve izgleda strašno puno, ali ponekad nemate izbora jer takve eksperte ne možete naći u Hrvatskoj. Ali, ponavljam, sve mora biti na transparentan način i onda nema nikakvih problema", zaključuje Vidović.

Agrokor

Jadranka Kosor

državni proračun

konzultanti

davorko vidović

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter