Foto: Kod Zdravka i Višnje na djedovini

'Imao sam sve još i prije nego sam pokrenuo firmu Pevec, a sad bi mi i bicikl uzeli da ga imam. Najviše ću puknuti zbog zdravlja koje mi se raspada'


Valerija Bebek
18.03.2019.19:00
'Imao sam sve još i prije nego sam pokrenuo firmu Pevec, a sad bi mi i bicikl uzeli da ga imam. Najviše ću puknuti zbog zdravlja koje mi se raspada'
Neja Markicevic / CROPIX

sažeto

U emotivnom obraćanju javnosti, Zdravko Pevec rekao kako o njemu ovisi još oko 20 radnika, koji će ostati bez posla ako on ode u zatvor


Valerija Bebek
18.03.2019.19:00

Okupili su nekolicinu novinara, ali kako je i sam Zdravko Pevec na kraju rekao, iz najvećih medijskih kuća. Na starom imanju iz 1926. godine gdje na zidanoj ogradi piše njegovo ime. "Ovo mi snimite, Zdravko 1957. tada je napravljena ova betonska ograda, tu vam je radiona, servis po zadnjem je bio muzej, to sam sve bio prebacio u firmu. Bez svega smo ostali", govori nam Zdravko Pevec nakon što nas je na taj hladan, kišan dan pozdravio u dvorištu kuće u kojoj se rodio.

On i Višnja stigli su automobilom iz kojeg je on pohitao s dva fascikla pod rukom bez jakne na sebi. Ona ga upozorava da se mora obući i donosi mu jaknu. Dok mu namješta kapuljaču Višnja Pevec govori kako njezin suprug cijelu noć nije spavao te ne zna što mu je više u glavi. "Uništio sam očevinu, djedovinu, pradjedovinu", govori Zdravko vrteći se po dvorištu dok snimatelji i fonografi traže najbolji kadar i škljocaju. Višnja zabrinuto govori kako mu nije dobro. Prije tri dana Vrhovni sud potvrdio je presudu Županijskog suda u Bjelovaru prema kojoj su Zdravko i Višnja Pevec krivi za zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju i u siječnju 2015. godine osuđeni na zatvorske kazne.

Neja Markicevic / CROPIX

Neja Markicevic / CROPIX

Prema njoj bi Zdravko pevec trebao odslužiti još 11 mjeseci zatvorske kazne, Višnji je kazna zatvora preinačena u rad za opće dobro, uz to su roku od 15 dana dužni platiti gotovo 400 tisuća kuna sudskih troškova i 3,9 milijuna kuna tvrtki Pevec. Dok još nije započeo pokazuje rukom i govori kako je tu helikopter sletio, bile su fešte, vrtili su janjce i volove. Ponovio je da živi za taj dan kada će okrenuti svog 21. vola.

"Ako preživim", potreseno je kazao Zdravko Pevec. "Ne mogu spavati, ne mogu živjeti, želim na neki način dokazati svoju, našu nevinost i nepravda koja nam je nanesena". Objašnjava kako su svu obiteljsku imovinu, uz tu kuću u kojoj je u Drugom svjetskom ratu bio bunker, uz obiteljsku kuću u Bjelovaru i kuću na moru stekli i prije otvaranja firme. Novac za to su imali prije. "Stvorio sam najveći trgovački lanac u Hrvatskoj prepoznatljiv, drag svima građanima, zapošljavao sam 4000 radnika, 1500 dobavljača... Sudski vještak dokazao je da smo zadnju godinu imali zadržanu dobit od 423 milijuna kuna. Koliko smo bili naivni blesavi da nismo to znali uzeti, preknjižiti, da prepišem jedan centar na suprugu, tasta, djecu... Kad su nas zatvorili ni plaće nismo dobili, ni otpremninu. Sve svoje što sam stvorio, imao, uložio sam u firmu", Zdravko Pevec rasplakao se prvi put.

Neja Markicevic / CROPIX

Govori kako su u tvrtki svake godine imali porezni nadzor, reviziju, nikada im ništa nisu rekli, govori Zdravko i stišće dva fascikla puna dokumenata, jedan žuti drugi zeleni. Na zelenom je logo njihovog, nekad njihovog Peveca. "Porezni nadzor, ako je bilo nepravilnosti to se ispravilo, proknjižilo i skidalo od naše dobiti", nadopunjuje ga Višnja.

"Zadnjih godina kad je bio stečajni nadzor, izbacili su me, zatvorili, nisu dali da se očitujemo po pitanju poreznog nadzora. Manjak od 10 ili 12 milijuna po godini govorim... Što je u odnosu na 3,5 - 4 milijarde kuna prometa", nastavlja Zdravko. Ubrzo je zamolio Višnju da preuzme, više nije imao snage. Govore o tome kako je nakon pokrenutog stečaja srušena vrijednost firmi, dionice su sa 100 kuna, smanjene na 50 - da bi na kraju stečajni upravitelj za sitan novac kupio firmu i isplatio si dividende.

"Preko mlađeg sina već tri godine prodajem otpad, staro željezo, imam vinariju obrađujem 100 hektara zemlje. Jedini imam dozvole za korištenje pesticida, alata. Tko to može raditi osim mene? Ako me zatvore to će propasti", objašnjava Zdravko. I danas od njih živi oko 20 ljudi koji svaki mjesec dobivaju plaće. No ono zašto je, kako kaže 'pukao', je njegovo zdravlje.

Neja Markicevic / CROPIX

Neja Markicevic / CROPIX

"Zdravstveno stanje mi je koma, zadnje tri godine bolnica, operacije, srce, sad moram ići u toplice jer kičmu sam operirao, žuč su mi odstranili, ujutro mi je tlak bio 195. Razumijete? Sve me to uništava. Rekao sam ako moram dati 4 milijuna kuna, onda ću zamoliti građane Hrvatske neka mi svatko posudi po jednu kunu, da im to dademo...", govori Zdravko. Zaziva i neku drugu pravnu mogućnost, čak i od strane predsjednice, da se napravi revizija njihova slučaja.

Svjesni su da se od 2009. kada je cijela javnost mislila da su opljačkali svoju firmu i novac izvukli na Kajmanske otoke, danas viđenje njih u javnosti promijenilo. Svjesni su podrške koju dobivaju, od građana koji komentiraju pod člancima o njihovom slučaju, do poznanika koji ih zovu i -doslovno plaču - te im daju vjeru u budućnost.

"Koja je ovo poruka za mlade ljude iz Hrvatske, koji nam na žalost odlaze, koji će svi otići. Kako biti gospodarstvenik u Hrvatskoj? Ja ne znam kako. Garantiram da sam jedan od najpoštenijih gospodarstvenika. Zato jer mi nikada ništa nije trebalo. Jer sam imao sve...", opet zamuckuje Zdravko. Nabraja kako je '76. u ovo dvorište ušao Stojadin, a '83. BMW 520 'kakvog nije bilo u županiji'.

Neja Markicevic / CROPIX

Neja Markicevic / CROPIX

"Što danas imam, ni kuću, ni... stan... ni auto, i bicikl da imam i to bi mi uzeli i s menom u zatvor...", opet je zaplakao. Pravdu će tražiti i na Europskom sudu, neće stati. Višnja preuzima, kaže da je sama dobit dokaz da nisu ni kune uzeli, jer inače ne bi tolike milijune ostavili.

"Dapače, još zadnja dva mjeseca, kada je firma bila blokirana, funkcionirala je. Iz svog džepa smo sve troškove podmirivali od svih mogućih režija... da bi firma mogla raditi. Vjerovali smo da ćemo se spasiti. Sve što smo imali ulagali smo u firmu i vjerovali smo da će nakon presude 2015. ipak sud uvažiti naše dokaze koje smo imali", kazala je Višnja Pevec. Naizmjenično govore da je firma procvjetala te da ne bi bilo tako da su je pokrali.

Još uvijek osjećaju obvezu prema ljudima koji su im na plaći. U jednoj tvrtki, koja se bavi prodajom željeznog otpada, govori Zdravko, svaki mjesec za njih osmero, mora 'pronaći' oko 70.000 kuna svaki mjesec. Mnogi su mu savjetovali da pobjegne iz Hrvatske, ali on kaže tu je rođen i tu je od prvog dana, ne ide nigdje.

presuda

Zdravko Pevec

Višnja Pevec

Pevec

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter