BITCOIN NA UDARU VLASTI

Inspekcije u šest banaka koje su građanima nudile račune s virtualnim valutama


HINA
08.01.2018.11:10
Inspekcije u šest banaka koje su građanima nudile račune s virtualnim valutama
Pixabay

sažeto

Zajednička inspekcija Komisije za financijske usluge (FSC) i Financijske supervizorske službe (FSS) provjerit će poštuju li banke zakone o suzbijanju pranja novca i koriste li stvarna imena za račune


HINA
08.01.2018.11:10

Južnokorejske financijske vlasti objavile su u ponedjeljak da su poslale inspekciju u šest banaka koje institucijama nude račune s virtualnim valutama u kontekstu bojazni da bi njihova pojačana upotreba mogla potaknuti val kriminala.

Zajednička inspekcija Komisije za financijske usluge (FSC) i Financijske supervizorske službe (FSS) provjerit će poštuju li banke zakone o suzbijanju pranja novca i koriste li stvarna imena za račune, kazao je na konferenciji za novinstvo predsjedatelj FSC-a Choi Jong-Ku.

Banke NH Bank, Industrial Bank of Korea, Shinhan Bank, Kookmin Bank, Woori Bank i Korea Development Bank otvorile su račune za virtualne valute klijentima koji njima trguju a inspekcije im trebale ponuditi smjernice i nisu poslane zbog prekršaja, napominje dužnosnik FSC-a.

Zabrinutost zbog špekulacija

"Virtualne valute zasada ne funkcioniraju kao sredstvo plaćanja i koriste se u nezakonite svrhe, kao što su pranje novca, organizirane i prijevare investitora", podsjeća Choi.

"Prateći su efekti ozbiljni i dovode do problema hakiranja u institucijama koje se bave kriptovalutama kao i nesrazmjerno učestalim špekulacijama", dodaje on.

Glasnogovornica Woori Banka kazala je Reutersu da ispunjavaju upitnik koji su im dali inspektori. Woori je po njezinim riječima prošlog mjeseca prestao pružati usluge vezane za virtualne račune zbog pretjeranih troškova korištenja sustava transakcija baziranih na pravim imenima.

Dužnosnik FSC-a napomenuo je pak kako vlasti nastoje utvrditi i mogućnosti smanjenja rizika koje sa sobom donosi trgovanje virtualnim valutama, uključujući i zatvaranje banaka.

Bitcoin i druge virtualne valute izuzetno su popularni u Južnoj Koreji i vladini su dužnosnici izrazili zabrinutost zbog špekulacija. Guverner središnje banke upozorio je prošlog tjedna na "iracionalno bujanje" trgovanja virtualnim valutama.

U prosincu je platforma za trgovanje virutlanim valutama Youbit prestala poslovati, zatraživši zaštitu od vjerovnika nakon dva slučaja hakiranja.

Južna Koreja

Bitcoin

inspekcija

banke

kriptovalute

virtualne valute

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter