Treba li ovo i Hrvatskoj?

Inspektor dron u borbi protiv sive ekonomije na poznatom ljetovalištu: U jednom danu utajeno čak 25 tisuća eura poreza


Mia Peretić
25.09.2018.10:20
Inspektor dron u borbi protiv sive ekonomije na poznatom ljetovalištu: U jednom danu utajeno čak 25 tisuća eura poreza
Profimedia

sažeto

Prošle su nedjelje bespilotne letjelice čitav dan pratile devet izletničkih brodića, a rezultati su bili zapanjujući


Mia Peretić
25.09.2018.10:20

Grci su našli novi način kako bi doskočili vrlo rasprostranjenoj sivoj ekonomiji pa sada koriste dronove kako bi otkrili utaju poreza. Porezni inspektori i obalna straža lansirali su ovaj projekt na Santoriniju, otoku vrlo popularnom među turistima, kako bi provjerili izdaju li se računi na brodovima koji pružaju usluge jednodnevnih izleta, piše Reuters.

Podaci koje su im omogućili dronovi pomogli su im da ustanove koliko se putnika ukrcalo, što su nadalje usporedili s brojem izdanih računa koje su kontrolirali u inspekciji na licu mjesta. 

"Prvi puta smo koristili dronove kao eksperimentalnu metodu praćenja omjera turista i izdanih računa. Rezultati su bili fantastični", rekao je službenik Uprave za javne prihode.

Prošle su nedjelje bespilotne letjelice čitav dan pratile devet izletničkih brodića, a rezultati su bili zapanjujući. Utvrđeno da su posade neizdavanjem računa utajile čak 25 tisuća eura poreza, a pružateljima turističkih usluga sada slijede kazne. 

U Grčkoj je ovo prijeko potrebna mjera s obzirom na to da je tu zemlju 2017. godine posjetilo preko 27 milijuna turista, a turizam je motor grčke ekonomije i čini petinu grčkog BDP-a.

turizam

Grčka

porez

utaja poreza

siva ekonomija

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter