totalno fora projekt

Istraživač osmislio morski Pac-Man koji jede plastiku i koji bi mogao spasiti ocean i morski svijet


100posto
11.08.2018.19:30
Istraživač osmislio morski Pac-Man koji jede plastiku i koji bi mogao spasiti ocean i morski svijet
Reuters

sažeto

Bit će postavljen u Pacifiku i sastoji se od plastične cijevi koja stoji na površini vode, dok je ispod nje tri metra dubok pojas koji "lovi" plastiku


100posto
11.08.2018.19:30

Projekt Ocean Cleanup predviđa da se do 2040. godine ukloni cijelih 90 posto opasnog otpada koji ugrožava sva bića u morima. Svake godine na tisuće tona plastičnog i drugog otpada završi u morima i oceanima što uz klimatske promjene predstavlja najveću opasnost po biljni i životinjski svijet.

Zato i ne čudi što je u vrhu prioriteta znanstvenika potraga za načinom kako očistiti oceane  i more, kako bismo u budućnosti što rjeđe gledali fotografije i snimke kornjača ili kitova koje su udavile plastičnim vrećicama i drugim otpadom. 

Tako je jedna nizozemski istraživač Boyan Slat osmislio vrlo zanimljiv način za uklanjanje plastike s površine oceana. Njegov koncept se zasniva na popularnoj igrici Pac-Man. 

Projekt je predstavljen kao konačan dizajn projekta Ocean Cleanup i čini ga sistem za čišćenje koji je dugačak 600 metara. Bit će postavljen u Pacifiku i sastoji se od plastične cijevi koja stoji na površini vode, dok je ispod nje tri metra dubok pojas koji "lovi" plastiku. Ono što dodatno ovaj projekt čini zanimljivim jeste to što se sistem pokreće energijom vjetra i površinskih valova. 

"Plima pokreće i plastiku i sistem koji je prikuplja. Ali valovi i vjetar pokreću samo sistem koji jede plastiku i zbog toga se on brže pokreće. To je ključno za prikupljanje otpada", otkrio je Slat.

Sistem će biti označen solarnim svijetlima kako ne bi predstavljao opasnost za brodove, kao i senzorima i antenama kako bi u svakom trenutku znali gdje se nalazi. 

more

plastični kirurg

onečišćenje vodocrpilišta

newsletter

Prijavite se na Newsletter